Četvrtak, 2 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaPreporukeKako da zaštitite sebe i vaše mališane od ujeda krpelja

Kako da zaštitite sebe i vaše mališane od ujeda krpelja

Sa ljetnom sezonom stigli su i susreti sa krpeljima koji ne tako rijetko znaju stvarati probleme izletnicima i svim osobama koje se kreću u prirodi, a u nastavku teksta donosimo vam i osnovne tehnike kako pravilno pružiti pomoć kod ujeda krpelja.

Pripremio: Jasmin Nikšić, dipl.med.teh
Ima više vrsta krpelja. Oni ujedaju čovjeka i životinje i hrane se njihovom krvlju. Najpoznatiji ji je ixodes ricinus poznat kao obični krpelj. Ova vrsta se nalazi u najvećem dijelu Evrope, kao i u dijelovima Azije i Sjeverne Afrike, pa tako i kod nas. Oni parazitiraju na domaćoj stoci, psima, ostalim životinjama ali i ljudima sišući im krv.

Krpeljska groznica – ljetna sezonska bolest
Krpelji se obično nalaze zakačeni na travkama i niskim grmovima, a prvi par nožica drže slobodno i njima se zakače na životinju ili ljude pri prolazu, obično na izletnike, ljude koji skupljaju travu kao i one koji hodaju kroz travu u kratkim pantalonama. Ženka krpelja se poslije ujeda kože svoga domaćina pomoću snažne rilice pričvrsti tako da može više dana da ostane tu sišući krv. Pričvršćuju se na dijelove tijela sa tanjom kožom i gdje je dlaka kraća. Krpelji imaju veliku ulogu u prenošenju izvjesnih rikecioza. Tako svojim ubodom mogu prenijeti krpeljsku groznicu. Krpelj se obično inficira sišući krv inficiranog glodara sa Borellia duttoni, B. Berbera ili nekim drugim izazivačima krpeljske groznice. Svojim ujedom prenosi te uzročnike na čovjeka. Krpeljska groznica je ljetna sezonska bolest. Inkubacija je obično sedam dana. Karakteristično je crvenilo i otok na mjestu ujeda kao i povišena temperatura tijela
Pružite pravilnu prvu pomoć
Krpelj se ne smije vaditi na silu jer njegovim stiskanjem možete ubrizgati sekret iz koksalnih žljezda u krpelju koje kod zaraženih krpelja sadrže veliku količinu spiroheta (borelioze) u krv čovjeka. Ujedno krpelj uvrće svoje rilice u kožu tako da ga je jako teško cijelog izvaditi. Treba pokušati na glavu krpelja staviti kap petroleuma (gasa), nafte ili alkohola. Može se namočiti i krpa i držati ali bez stiskanja krpelja. Ako to ne uspije treba se obratiti svom doktoru ili hitnoj pomoći. Ukoliko ste nehotice iščupali krpelja a ostala je glava ili se pojavilo crvenilo sa svrabom i otokom trebate se obratiti svom doktoru.
Pokušajte izbjeći susret sa krpeljom

Krpelj foto

Osnovno u prevenciji je izbjegavati mjesta gdje se nalaze krpelji i to pećine, životinjske jazbine kao i hodanje u šumi i visokoj travi u kratkim pantalonama i nezaštićenih nogu.

Zapamtite!

Svaki ujed krpelja treba pratiti mjesec dana i u slučaju eventualnih promjena mjesta ujeda (npr. crvenilo, otok, svrab, bolovi, gnojenje) javiti se svom doktoru. Nije preporučeno paliti krpelja plamenom na koži i nije svaki krpelj zaražen infektivnim bolestima.

Prethodni članakSOS MAMA FIKRETA
Naredni članakBH vozom ponovo prema jugu
OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO