Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeFitnessSTOMAČNE MASNOĆE: Neprijatelj fit izgleda i opasnost za zdravlje

STOMAČNE MASNOĆE: Neprijatelj fit izgleda i opasnost za zdravlje

Mnoge žene muku muče s viškom kilograma i masnim naslagama na tijelu, a posebno su osjetljive na masnoću nastomaku zbog koje izbjegavaju usku odjeću ili kupaće kostime.
No, žene nisu jedine koje žele ravan stomak, muškarci su jednako opterećeni masnoćom na kriznom mjestu i žele izgledati privlačno, posebno kad je ljeto blizu. Zato i muškarci i žene odlaze u teretanu, ali naporne vježbe im ne donose željene rezultate, a evo i zašto.
Masne naslage nisu sve iste, a njihov oblik i mjesto može nam otkriti kako ćemo ih lakše ukloniti. Kada je riječ o stomaku postoje dvije vrste masnog tkiva kojeg se treba riješiti.

  • Prva je visceralna ili trbušna masnoća koja je smještena u trbušnoj šupljini, pokraj unutarnjih organa i ne može se vidjeti i osjetiti. Iako je duboko sakrivena, može biti veliki neprijatelj vitkoj liniji.

No, masne naslage nisu samo neprijatelj fit izgleda, nego su potencijalna opasnost i za zdravlje. Visceralno masno tkivo povezano je s otpuštanjem citokina, proteina koji su povezani s mnogim bolestima poput srčanih bolesti i dijabetesa, a mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka ili povišenu razinu holesterola u krvi. Još jedna mana je što ženama s godinama raste razina visceralne masnoće pa im stomak postaje veći i opušteniji.

  • Druga vrsta je potkožno masno tkivo na koje otpada 90% masnoće na stomaku. To je onaj dio stomaka kojeg vidimo u odrazu i možemo ga uhvatiti rukom. Budući da je ova vrsta masti ono što vidimo, mnogi rade vježbe poput trbušnjaka kako bi se riješili potkožne masnoće. Ali nije dovoljno samo raditi vježbe za trbušne mišiće jer zbog velike količine masnog tkiva „six pack“ neće doći do izražaja.

No, ne trebate brinuti jer postoji način da se riješite masnih naslaga na trbuhu. Uravnotežena prehrana i kardio vježbe koje tope stomačnu masnoću ključni su za dobijanje ravnog stomaka o kojem ste oduvijek sanjali.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO