Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaPozitivne pričeEnes Čogić - Bosanac zbog kojeg su Islanđani zavoljeli planinu Vlašić

Enes Čogić – Bosanac zbog kojeg su Islanđani zavoljeli planinu Vlašić

Enes Čogić iz Travnika više od 20 godina živi i radi na Islandu.  U ovu interesantnu zemlju došao je kao sportista, a činjenica da je prilično udaljen od Bosne i Hercegovine ne predstavlja mu prepreku u humanitarnom radu za narod u državi svog rođenja.
Ovaj skromni Travničanin posebno je bio aktivan tokom poplava koje su prije nekoliko godina zahvatile Bosnu i Hercegovinu kada je učestvovao u realizaciji niza akcija za pomoć najugroženijima. U velikoj mjeri s pomaganjem raznih sportskih kolektiva i organizacija nastavio je do danas.
„Uvijek sam se u svom životu vodio onom dobro poznatom parolom ‘dobro se dobrim vraća’ tako da ne smatram velikim realizirane akcije svih ovih godina. Raduje me činjenica da i s dalekog Islanda mogu učiniti nešto za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, a to je najbitnije. Kao Bošnjak naravno da želim posebno pomoći svom narodu, a podjednako koristim priliku pomoći i ostalim kojima je to potrebno. Jednostavno, ljude dijelim na dobre ili loše, a od dobrih nikada ne okrećem glavu“, rekao je  Enes Čogić.
Da Čogić nastoji pomoći svojoj domovini dokaz je i njegovo nastojanje da Islanđanima približi Bosnu i Hercegovinu. Naime, već nekoliko puta Čogić je prijatelje s Islanda dovodio u Bosnu i Hercegovinu, a oduševljeni prirodnim ljepotama naše zemlje Islanđani su se ponovo vraćali.
„Definitivno treba istaći da su Islanđani veoma dobro upoznati s situacijom u Bosni i Hercegovini. Kao narod koji voli mnogo istraživati već u prvim godinama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu informisali su se o svemu. Islanđani podržavaju našu zemlju i kao jedan miroljubiv narod uvijek su na strani dobra. Moram istaći da sam pri dolasku u našu zemlju s grupom Islanđana primijetio da su oduševljeni prirodnim ljepotama”, istakao je Čogić.
Iako Island spada u red zemalja koje se mogu pohvaliti s mnoštvom prirodnih ljepota pri dolasku na planinu Vlašić Islanđani su bili zapanjeni prizorom koji su zatekli. Ovu tezu potvrđuje i Čogić, koji ističe da su neki od njih na ovoj planini kupili kuće.
„Kada sam prijateljima sa Islanda pokazao našu planinu Vlašić mnogi od njih bili su oduševljeni. Da je to uistinu tako govori i činjenica da su neki kupili i kuće na Vlašiću. Naime, kako bi se što češće vraćali u Bosnu i Hercegovinu odlučili su se na ovakav vid investicije. U razgovorima su čak govorili da bi se mogli i trajno preseliti u Bosnu i Hercegovinu, što dovoljno govori o tome da imamo šta ponuditi stranim gostima“, smatra Čogić.
Kao i većina Bosanaca i Hercegovaca koji žive na Islandu i Čogić je u ovu interesantnu zemlju došao pomoću sporta. Kako kaže i danas je sport dio njegove svakodnevnice. Također zanimljivo je to i da je Čogić na Islandu poznat i po otvaranju prve ćevabdžinice.„Sport je zaslužan što sam došao na Island. U ovoj zemlji ko želi da uspije on to i postigne, jer je ovo država mogućnosti“, konstatovao je Čogić.
(Anadolija)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO