Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaPrva bh. predstava za slijepe i slabovidne osobe sutra u Kamernom teatru...

Prva bh. predstava za slijepe i slabovidne osobe sutra u Kamernom teatru 55

Prva bh. predstava prilagođena slijepim i slabovidnim osobama bit će izvedena u Kamernom teatru 55.
Udruženje “Novis”, u saradnji s Kamernim teatrom 55, uspješno je provelo edukaciju o audio deskripciji, odnosno prilagodbi pozorišnih predstava za slijepe i slabovidne osobe u Sarajevu.
Edukaciju za uvođenje audio deskripcije u pozorište pohađali su glumci i dramaturzi iz tri sarajevska pozorišta: Kamerni teatar 55, SARTR i Pozorište mladih Sarajevo kao i pet članova Udruženja slijepih Kantona Sarajevo. Rezultat tih napora je prva bh. predstava s audio deskripcijom “Mirna Bosna”, koja će biti izvedena u  srijedu, 4. aprila, u Kamernom teatru 55.
– Audio deskripcija podrazumijeva da dramaturg u saradnji sa slijepom osobom pripremi i napiše tekst naracije koji će glumac čitati iz režijske sobe u vrijeme trajanja predstave, a slijepe osobe će u publici slušati koristeći bežične slušalice. Na taj način osoba oštećenog vida dopunjava tokove radnje za koje bi inače, zbog svog invaliditeta, bila zakinuta, a koji su neophodni za shvatanje i doživljaj same predstave – pojasnila je Ivana Pekušić, predsjednica Udruženja Novis.
– Ponosni smo jer je upravo Kamerni teatar 55 prvo pozorište u BiH koje je dio svog sadržaja prilagodilo slijepim i slabovidnim osobama i što ćemo pred samo obilježavanje 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, gradu moći ponuditi izvedbu predstave  koja će predstaviti težnju ovog pozorišta da stvori jednake uslove za sve građane za ravnopravno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima – kazao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.
Predstavu “Mirna Bosna” režirao je Saša Peševski prema tekstu Borisa Lalića, a tekst audio deskripcije za tu izvedbu pripremili su dramaturg Kamernog teatra 55 Vedran Fajković i urednici naracije Senija Okić i Ervina Hajduković. U predstavi „Mirna Bosna“ igraju Gordana Boban, Vanesa Glođo, Feđa Štukan i Davor Golubović a premijernu naraciju će izvesti Maja Izetbegović.
Kamerni teatar 55 u saradnji s Udruženjem “Novis” te Asocijacijom „XY“ ima u planu da sve svoje predstave prilagodi slijepim i slabovidnim osobama u BiH.
(Fena)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO