Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeProljetne alergije ili prehlada: Kako prepoznati razliku?

Proljetne alergije ili prehlada: Kako prepoznati razliku?

Proljeće i jesen su najgora godišnja doba za alergičare jer je nivo alergena u zraku vrlo visok. Istraživanja su pokazala da su alergije vodeći uzročnik hroničnog sinusitisa, odnosno upale sluznice koja okružuje sinuse.
Naučnici su ustanovili da čak 50% alergičara ne traži pomoć od strane stručnjaka, a najčešći razlog je taj što nisu sigurni je li u pitanju alergija ili prehlada. Iako su simptomi alergija i prehlada vrlo slični, postoje osnovne razlike koje će vam pomoći da razlučite o kojem stanju je riječ.

Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura se nikada ne javlja kao simptom alergija. Prehlade su te koje uzrokuju blago povećanje tjelesne temperature.

Kašalj

Kašalj se rijetko javlja kod alergija, osim ako osoba pati od astme. Kašalj se vrlo češće javlja kao simptom prehlade.

Kihanje

Učestalo ponavljano kihanje je najčešće simptom alergija. Ako uz kihanje ne osjećate druge simptome, onda je vrlo vjerojatno u pitanju alergija, a ne prehlada.

Začepljen nos

Začepljenost nosa može biti simptom alergija i prehlade. Razliku možete prepoznati promatrajući sluz. Ako je ona bistra i vodenasta, onda su u pitanju alergije. Ako je sluz gusta i mutna, onda je riječ o prehladi.

Bolovi u grlu

Bolovi u grlu mogu biti simptom alergija i prehlade. Kod alergija će bolovi više podsjećati na svrab, a kod prehlade će bol biti nešto oštrija i intenzivnija.

Natečene žlijezde

Natečene limfne žlijezde na području vrata ili ispod brade su u pravilu simptom prehlade. Alergije rijetko kada uzrokuju natečenost limfnih žlijezdi.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO