Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaPreporukeMajčina dušica – prirodni antiseptik

Majčina dušica – prirodni antiseptik

Majčina dušica je prirodan antiseptik koji dijeluje tako što spriječava rast i razvoj mikroorganizama, pa se naziva i bakteriostatikom.

Vjerovatno većina vas voli popiti čaj od majčine dušice, koja opušta i preporučuje se posebno u ovim hladnim, zimskim danima jer obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima.

 Majčina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe.
Biljka daje snagu koja stimuliše psihičke i fizičke funkcije, a deluje kod oboljenja kao što su:
Razne neuroze, depresije, neurastenije, alkoholizam – za njih je majčina dušica pravi lijek. Zatim se koristi kod slabosti i seksualnih smetnji jer pojačava, stimuliše seksualne funkcije. Kod plućnih obolijenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer deluje višenamjenski: kao ekspektorans (rastvara sluz, katar) koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje kašalj, koji sprečava širenje infekcije tj. djeluje antiinflamatorno.
Za ženske bolesti se koristi kao emenagog (podstiče i reguliše menstruaciju), antiseptik (za infekcije maternice).
Čaj od majčine dušice koristi se i za liječenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, padavice, nesanice, reume.
Napomena: Majčinu dušicu ne bi smjele uzimati osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri.
Za pripremu dobrog čaja potrebna je kašika majčine dušice, koja se prelije sa dva decilitra ključale vode, poklopi i poslije pola sata procijedi. Čaj od majčine dušice pijte tri puta dnevno za maksimalni učinak, a  možete mu dodati i žlicu meda i sok pola limuna.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO