Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeFitness5 grešaka koje sabotiraju mršanje i brišu sav trud uložen u vježbanje

5 grešaka koje sabotiraju mršanje i brišu sav trud uložen u vježbanje

Brojni treneri ističu kako se stavrni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. Stoga u nastavku pročitajte koje su to najčešće greške koje radimo nakon vježbanja, a koje sabotiraju mršanje, odnosno, sav trud, uložen u teretani.

1. ZABORAVITE SE ISTEZATI 

Nakon vježbanja mišići su napeti uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smjeli preskakati. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećat će se fleksibilnost tijela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vježbanja reducira bol u mišićima koja bi se mogla pojaviti i idući dan.Ž

 2. NE DAJETE VREMENA ORGANIZMU DA SE OHLADI

Vježbanjem naše tijelo tjera srce da brže radi i potrebno nam je više kisika kako za srce tako i za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vježbanja leći i odmarati se. Umjesto da se odjednom “ugasite”, smirite tempo vježbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca. Ukoliko pak naglo prestanete s vježbanjem, dok su otkucaji srca najbrži,a tijelo treba najviše kisika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrtjeti.

3. JEDETE ODMAH NAKON VJEŽBANJA

Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteine u kombinaciji s ugljikohidratima poput proteinskih shakeova i jogurta pomiješanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. No s prvim obrokom trebalo bi sačekati 15 do 30 minuta nakon vježbanja.

4.ZABORAVLJATE DOVOLJNO HIDRATIZIRATI ORGANIZAM 

Kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu vježbanjem potrebno je unositi dovoljno tekućine. To je važno i zbog toga jer će dovoljno tekućine smanjiti mišićnu osjetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

5. NE SPAVATE DOVOLJNO  

Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vježbanja je važnost sna. Tijelo treba okrepu i energiju kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno na jedan način kao da kažnjavate sami svoje tijelo.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO