Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravljeDugotrajno sjedenje je uzrok bolova u leđima, ali postoji rješenje

Dugotrajno sjedenje je uzrok bolova u leđima, ali postoji rješenje

Čest uzrok boli u leđima je dugotrajno sjedenje. Nažalost, to je jedna od pošati modernog doba i poslova koji iziskuju stalni rad za računarom. Nepravilno sjedenje za vrijeme radnog vremena uzrokuje bol u leđima, vratu, ramenima i kičmi.
Ipak, postoji niz riješenja pomoću kojih možete ublažiti simptome, a ukoliko budete uporni oni mogu i zauvijek nestati. Kako tvrde stručna lica, naše tijelo je dizajnirano za hodanje i ležanje, a naša leđa su naš aparat za kretanje. Stoga, dolazimo do zaključka da  i nisu stvorena da bismo satima sjedili. Da bi se spriječili bolovi u leđima, neophodno je da kretanje postane sastavni dio vašeg života. 

Vježbe i promjena svakodnevne rutine mogu biti spas za vaša leđa

Da bi ste riješili svoj problem potrebno je da promjenite dnevnu rutinu. U svoj raspored ubacite i povremeno razgibavanje, tako da se na svakih dva sata sjedenja razgibate barem 5 minuta.
Najvažniji dio dana je jutro jer je jako važno kako ustajete iz kreveta i razbuđujete svoju kičmu. Ustanite lagano oslanjajući se prvo na desnu stranu jednom nogom. Također, lagano jutarnje razgibavanje će probuditi tijelo i dati kičmi dovoljno snage da izdrži predstojeći dan.

Pravilno sjedenje dok radite za računarom je jedna od ključnih stavki za prestanak bolova. 

Ukoliko osjećate velike bolove koji ne prolaze potrebno vam je više od toga. Zato vam preporučujemo lagano vježbanje, trčanje ili jogu. Joga se pokazala kao najbolja od ovo troje jer svi mišići i kosti u tijelu se mogu aktivirati u samo dvadeset minuta joge.
Jedna od najdražih asana (poza) u jogi za one koji imaju probleme sa bolom u leđima je takozvana Mačka sa prelaskom u Kravu. Iz prikazanih fotografija možete vidjeti da je riječ o istezanju vrata, kičme i donjeg dijela leđa.


Zaštite svoju kičmu kretanjem po vašem izboru, uradite još danas nešto dobro za vas i vaše zdravlje.
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO