Petak, 3 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeFitnessZašto su proteini sirutke dobri nakon vježbanja?

Zašto su proteini sirutke dobri nakon vježbanja?

Sigurno znate da nakon bilo koje fizičke aktivnosti trebamo unositi proteine, ali trebate znati da nisu svi izvori proteina jednaki niti će vam svi tipovi proteina odgovarati. Za proteine sirutke je dokazano da pružaju niz prednosti za zdravlje, a mi vam donosimo neke od najznačajnijih. Činjenica je da ono  što jedete prije i poslije vježbanja značajno utječe na rezultate vježbanja.

 Potiču potrošnju masnog tkiva

Ako vam je cilj smanjenje postotka masnog tkiva, a istovremeno povećanje postotka mišićnog tkiva, proteini sirutke su odličan izbor.

Potiču izgradnju mišićnog tkiva

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje uzimaju proteine sirutke jedan sat prije treninga primjećuju povećanje mišićnog tkiva puno prije osoba koje uzimaju proteine drugog tipa.

Smanjuje razinu stresa

Redovita tjelovježba sama po sebi smanjuje razinu stresa, a osobe koje uzimaju proteine sirutke osjećaju dodatne prednosti. Naučnici su ustanovili da proteini sirutke potiču dobro raspoloženje i smanjuju učestalost promjena raspoloženja.

Jačaju imunološki sistem

Treninzi visokog intenziteta mogu oslabiti imunološki sistem a proteini sirutke vam tu mogu pomoći. Naime, istraživanja su ustanovila da proteini sirutke zapravo mogu ojačati imunološki sistem i tako smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade – što je odlična stvar u ovom periodu.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO