Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaPreporukeDetox čajevi – da li su djelotvorni i koliko su opasni za...

Detox čajevi – da li su djelotvorni i koliko su opasni za naše zdravlje?

Čajevi za detoksikaciju su već godinama popularni, pogotovo među onima koji paze na prehranu i prakticiraju zdrav način života. Detox čajevi služe za izbacivanje toksina iz tijela, ubrzavanje metabolizma i topljenje masnih naslaga.
No, koliko su zapravo ti čajevi djelotvorni i jesu li opasni za zdravlje? Odgovorili smo na najčešća pitanja o detoksikacijskim čajevima i saželi ih u 5 činjenica koje morate znati!

  • Izgubit ćete tekućinu, ne masnoću!

Detox čajevi obično sadrže kofein i druge diuretike koji potiču izbacivanje viška tekućine iz tijela putem mokraće i znoja. Nakon gubitka tekućine, osjećat ćete se lakše i poletnije, unatoč tome što niste izgubili ni gram masnog tkiva.
Čajevi za detoksikaciju mogu izazvati laksativni učinak, što također pridonosi tome da se osjećate lakše. Bitno je zapamtiti da čim se vratite starim navikama ili prestanete piti čaj, tekućina će se vratiti, kao i „izgubljeni kilogrami“.

  • Nemojte zaboraviti na vježbanje i zdravu prehranu!

Uz svaki čaj za detoksikaciju, preporučava se zdrava prehrana i redovita tjelovježba. Naime, znojenjem pospješujete izbacivanje toksina, a prehranom njegujete zdravu probavu. Sve to dugoročno može rezultirati gubitkom kilograma ali sama konzumacija detox čaja neće otopiti suvišne kilograme!

  • Detox čajevi uzrokuju nemiran san!

Većina detoksikacijskih čajeva sadrži kofein jer suzbija apetit, potiče probavu i ubrzava metabolizam. Međutim, previše kofeina može uzrokovati brojne nuspojave povezane sa srčanim ritmom i tlakom, te ometati čvrst i kvalitetan san.
Osim toga, pretjerane količine kofeina mogu čak i potaknuti apetit i tako indirektno utjecati na debljanje.

  • Detox čajevi mogu uzrokovati nuspojave!

Neki čajevi se koriste za suzbijanje apetita, ubrzavanje metabolizma ili u druge slične svrhe, no neke biljke mogu uzrokovati nuspojave.
Naime, jedan od primjera je čaj od sene, grmolike tropske biljke koja se obično koristi u prirodnim pripravcima i lijekovima, a ima laksativna svojstva. Osim brojnih zdravstvenih prednosti, sena može uzrokovati bolove i nelagodu u trbuhu, grčeve, nadutost, plinove, mučninu i proljev.
Prekomjerna konzumacija sene može dovesti do gubitka kalija i drugih abnormalnosti vezanih uz elektrolite, što može uzrokovati grčenje mišića i srčane aritmije.
Još jedan popularan sastojak u čajevima za gubitak težine je guarana, biljka koja se često dodaje energetskim napicima. Nuspojave su obično povezane pojavom nervoze, nemirom, iritacijom želuca, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, tjeskobom, uznemirenošću, zvonjavom u ušima, ubrzanim radom srca i ubrzanim disanjem.
Imajte na umu da čak i prirodni sastojci mogu imati nuspojave, pogotovo prilikom prekomjerne konzumacije ili u interakciji s nekim lijekovima.

  • Proveden je vrlo mali broj istraživanja vezan uz detox čajeve!

Iako postoje istraživanja o pojedinim sastojcima čajeva, vrlo je mali broj onih koji istražuju učinkovitost kombinacije sastojaka koje detox čajevi sadrže.
To znači da ne možemo sa sigurnošću tvrditi na koji način detox čajevi funkcioniraju i jesu li sigurni za zdravlje.

Prije konzumacije čajeva za detoksikaciju, svakako se posavjetujte sa stručnom osobom – ljekarom ili farmaceutom.

 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO