Petak, 22 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaSvjetski dan borbe protiv siromaštva: Iskorjeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima

Svjetski dan borbe protiv siromaštva: Iskorjeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima

„Iskorjeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima“ slogan je pod kojim se, ove godine, obilježava Svjetski dan borbe protiv siromaštva.  

Tim povodom, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH sa svojim saradnicima posjetio je nekoliko socijalno-ugroženih porodica u Bosansko-podrijnskom kantonu te im uručio pakete hrane i higijene. Simbolična donacija uručena je i Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu.  

  • Crveni križ u skladu sa svojom misijom i mandatom građanima pomaže tokom cijele godine što kroz javne kuhinje to kroz pakete hrane i higijene koji se dijele građanstvu. Činjenica je da bismo svi trebali biti svjesni ovog društvenog problema svaki dan te s tim u vezi i djelovati, naravno, svako u skladu sa svojim mogućnostima – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.   

Treba istaći i da je Crveni križ Federacije BiH, povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, koji se obilježava danas i Svjetskog dana hrane, koji je obilježen jučer kroz strukturu podijelio 900 paketa hrane i higijene koji će biti podijeljeni socijalno-ugroženom stanovništvu širom Federacije.  

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je nerijetko i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva. Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.  

Inače, 17. oktobar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv siromaštva odlukom Ujedinjenih naroda. Svrha obilježavanja ovoga dana je isticanje siromaštva i socijalne isključenosti kao velikog društvenog problema.  

Svjetski dan borbe protiv siromaštva prvi put je obilježen protestnom akcijom u Parizu, 17. oktobra 1987. godine, kada je više od 100.000 osoba glasno poručilo da je siromaštvo kršenje ljudskih prava i da se moraju poduzeti koraci ka rješavanju ovog problema. 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO