Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaBiznisBBI banka i Općina Novi Grad: Za podsticaj privredi na raspolaganju finansijska...

BBI banka i Općina Novi Grad: Za podsticaj privredi na raspolaganju finansijska sredstva po stopi od nula posto

Emir Čehajić, član Uprave BBI banke i Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu, potpisali su danas ugovore za kreiranje povoljnih finansijskih linija za privredne subjekte ( privredna društva i poduzetnike) koja posluju na područuju ove Općine ili imaju poslovne jedinice u ovoj Općini.
Danas je potpisan i ugovor za formiranje linije za podsticaj startup kompanijama. Riječ je o jednoj od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, koju Općina Novi Grad realizira, u saradnji sa BBI bankom i prema kojoj će privrednici moći koristiti sredstva sredstva po konačnoj stopi od nula posto, dok će početnicima u biznisu biti na raspolaganju finansijska sredstva po stopi od 0,5 posto uz ispunjenje uslova za isplatu subvencije.

BBI banka je u ove svrhe obezbjedila 12.100.000 KM dok je Općina osigurala 350.000 KM za subvencioniranje profitne stope. Početnicima u biznisu BBI banka stavila je na raspolaganje 750. 000  KM dok je Općina osigurala do 50. 000 KM za subvencioniranje profitne stope.
“Ovakve linije BBI banka upostavila je i sa drugim kantonima i općinama u BiH i one predstavljaju dobar model privatno-javnog partnerstva.  Ovo je odlična prilika jer privrednici za sredstva iz ove linije neće plaćati profitnu stopu, dok je za početnike u biznisu ona minimalna i iznosi  0,50 posto.
Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH, putem ovakvih linija, ali i savjetodavnih usluga koje ćemo pružiti korisnicima ove linije. BBI banka nudi  korisnicima ovih linija edukaciju u okviru svoje BBI Akademije, a sve u cilju što uspješnijeg poslovanja. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Općine Novi Grad Sarajevo  kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti, kao i kompanija koje tek pokreću biznis”, izjavio je Emir Čehajić, član Uprave BBI banke. On je dodao da je ovo dobra prilika za sve one koji imaju poslovne ideje i žele pokrenuti biznis da dobiju povoljna sredstva.
Kahrović je danas predstavio rezultate koje su subvencionirane linije polučile u periodu od 2013. do 2017. godine.
“U ovom periodu privrednicima je bilo na raspolaganju 31 milion KM , što je uticalo na zapošljavanje novih 782 radnika. Također, ova mjera podsticaja privredi kroz dobijanje povoljnih finansijskih sredstava  uticala je na očuvanje 6.245 radnih mjesta. Ova povoljna sredstva iskoristile su 124 kompanije s područja Općine, i mi očekujemo da sa ovom novom linijom, postignemo slične rezultate kao prethodnih godina”, kazao je Kahrović.
 
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO