Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestylePrvi august Svjetski dan izviđačke marame - "World Scout Scarf Day"

Prvi august Svjetski dan izviđačke marame – "World Scout Scarf Day"

Davne 1907. godine na ostrvu Brownsea u južnoj Engleskoj započeo je prvi izviđački tabor u organizaciji Lorda Roberta Baden-Powella, osnivača skautizma. Taj se datum smatra stvarnim početkom izviđačkog pokreta koji danas broji preko 40 miliona članova u svijetu.
Povodom tog dana, aktivni izviđači i oni koji sada nisu aktivni svoje marame nose na vratu čitav dan da bi pokazali pripadnost izviđaštvu i izviđački duh – IZVIĐAČ JEDNOM, IZVIĐAČ UVIJEK!
Naravno, izviđačka marama je samo simbol, ali snažan simbol izviđačkog obećanja i zavjeta i naše misije da napustimo svijet barem malo boljim mjestom nego što smo ga zatekli.

Obzirom da je izviđačka marama jedinstveni simbol izviđačkog pokreta u svijetu, Načelstvo SIFBiH-a vas poziva da ovaj dan obilježite nošenjem izviđačkih marama.
Dakle bez obzira gdje se nalazite, bez obzira kuda ste krenuli, bez obzira da li ste stariji ili mlađi, stalno aktivni ili ste nekada davno bili dio izviđačkog pokreta, stavite vaše marame i uslikajte se za sve izviđače širom svijeta u izviđačkom duhu!
Prvog augusta nosite svoju izviđačku maramu ili na Facebook postavite profilnu sliku sa izviđačkom maramom i na taj način podržite proslavu ovog dana i širenje ideje izviđaštva.

Slike objavljujte sa hashtag-om: #scoutscarfday2018 #sifbih2018 #Scouts
Sve slike koje objavite 1. augusta na Svjetski dan izviđačke marame biće uvrštene i objavljenje u idućem izdanju broja časopisa Čvor.
Z-D-R-A-V-O!

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO