Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeGavez: Ljekovitost i korištenje gaveza kao lijeka

Gavez: Ljekovitost i korištenje gaveza kao lijeka

Gavez je višegodišnja biljka s ljubičastim ili ružičastim cvjetovima. Ostali nazivi ove biljke su crni gavez, kilnjak, konjski rep, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volovski jezik…
Gavez sadrži alantoin, tanine, sluzi i pirolizidinske alkaloide. Može pospješiti granulaciju i stvaranje kalusa, djelovati protuupalno (antiflogistično) i pomoći kod iščašenja, uganuća, prijeloma i podljeva krvi. Upotreba biljke za internu konzumacija, kao u obliku čaja, se ne preporučuje, jer može izazvati oštećenje jetre.

Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku. Višegodišnji korijen gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je i razgranat, vretenast i sočan. Izvana je tamno smeđe do crnkaste boje, a iznutra bijele do svijetlo žute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani i grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvjetovi izbijaju tokom ljeta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima. Imaju oblik uskog zvona, a boja im je prljavobijela do ružičaste ili ljubičaste.
Gavez cvjeta od maja do augusta. Za lijek se sakupljaju listovi i korijen. Nakon što se iskopa, opere se i da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se posuši, reže na komadiće i do kraja osuši na toplom mjestu.
Ljekovito djelovanje
Od svih domaćih ljekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, tvar koja najviše djeluje u stvaranju novih stanica, zbog čega se gavez koristi u liječenju rana, čak i zapuštenih gnojnih rana. Njime se liječe sve vrste ozljeda: ispucanost, posjekline, lom kostiju, izljev krvi i sl. Korijen gaveza djelotvoran je u liječenju raznih poteškoća probavnih organa, protiv katara želuca (s proljevom ili bez njega), srdobolje, bolesti bubrega i kod prejake menstruacije. Upotrebljava se kod krvarenja želuca, bronhalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja i ispljuvka, upale porebrice i dr.
Ljekovita biljka gavez može pomoći kod:

  • psorijaze
  • čireva
  • proširenih vena
  • deformacije palca
  • uganuća i iščašenja
  • reume i artritisa
  • bolova u leđima
  • vanjskih i unutarnjih rana
  • lomova i krvarenja
  • oteklina i ogrebotina

Oblozi gaveza su djelotvorni kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma te kod upale kostiju.
Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Pripravci od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO