Petak, 22 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaUncategorizedZdravstvene prednosti spavanja s partnerom

Zdravstvene prednosti spavanja s partnerom

Spavanje je bitno za zdravlje kao i hrana, voda i zrak. Bez obzira na hrkanje, otimanje pokrivača i slučajno udaranje nogom, spavanje u dvoje donosi brojne zdravstvene prednosti.

POTIČE SAN

Jeste li primijetili da lakše i brže zaspite kada je partner pored vas? A kada ste sami u krevetu, razne misli vam prolaze kroz glavu i vrtite se bez prestanka, uporno tražeći idealan položaj za spavanje. Naime, spavanje pored voljene osobe vam daje osjećaj sigurnosti. Tada se tijelo opušta i brže tonete u san.

SMANJUJE NIVO STRESA

Istraživanja pokazuju da spavanje u dvoje smanjuje nivo kortizola. Tada se također oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, koji ublažava osjećaj tjeskobe. Kada je nivo stresa nizak,  smanjuje se rizik od razvoja bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih hroničnih bolesti.

SMANJUJE UPALNE PROCESE U TIJELU

Spavanje pored partnera smanjuje i razinu citokina, molekula koje uzrokuju upalu i bol u tijelu.

SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

Istraživanja pokazuju da osobe s višim nivoom oksitocina, imaju niži krvni pritisak. Izgleda da ovaj hormon prirodno širi krvne žile, što pozitivno utiče na cirkulaciju.

PODIŽE RASPOLOŽENJE

Spavanje u dvoje poboljšava san, smanjuje zdravstvene tegobe, puni energijom i podiže raspoloženje. Ako spavate pored partnera, manje su šanse da će vas glava od jutra boljeti.

JAČA IMUNITET

Ako dijelite krevet s partnerom, imat ćete bolji imunitet od onih koji to ne čine. Prema riječima stručnjaka, parovi koji dijele svoju intimu lakše se bore protiv prehlade i gripe.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO