Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKultura37. Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu

37. Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu

Sa prvim danom mjeseca jula otvorene su i 37. Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu, u Domu kulture, u prisustvu brojnih poklonika teatarske umjetnosti. Načelnik Hozan predao je simbolično ključeve grada dramaturginji i rediteljici Dubravki Zrnčić-Kulenović.
“Igre” je zvanično otvarila predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Sve se nekako preživi osim smrti” rađena po tekstu Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića.
Nažalost, iako je selektor “Igara” Almir Bašović izabrao sedam predstava za glavni takmičarski program, za nagrade će se takmičiti njih šest. Kako je rečeno na ceremoniji otvaranja “Igara”, predstava “Romeo i Julija” Williama Shakespearea u režiji Selme Spahić (Bosansko narodno pozorište Zenica) iz tehničkih razloga neće učestvovati na ovom Festivalu.
Tako će na sceni Doma kulture grada Jajce u glavnom programu biti odigrane predstave: “Sve se nekako preživi osim smrti” Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića (Narodno pozorište Sarajevo), “Sve o ženama” Mire Gavrana u režiji Darka Cvijetića (Pozorište Prijedor), “”Jedvanosimsoboakalomistobo” Nejre Babić u režiji Aleša Kurta (SARTR), “Sabirni centar” Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), “Zrno soli ili sretan rođendan Marina!” Nede Bric u režiji Nede Bric (Narodno pozorište Tuzla) i “Hamlet u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u režiji Ivana Lea Leme (Hrvatsko narodno kazalište Mostar).
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO