Neki začini vam pružaju puno više od same arome i okusa. Neki od njih, poput čilija i đumbira, fantastično griju tijelo iznutra pa su odličan dodatak zimskim jelima i napitcima, druge opet volite i koristiti u svim godišnjim dobima.
Osim što daju poseban pečat jelima, oni smanjuju vaš apetit i pomažu bržem sagorijevanju unesenih kalorija. Stoga, želite li na zdrav način izgubiti kilograme i zaštititi se od raznih bolesti, napunite svoj kuhinjski ormarić ovim začinima te njima što češće oplemenite svoja jela, slastice i tople napitke.
ĐUMBIR
Ovaj sve popularniji začin sadrži ulja koja potiču stvaranje topline u tijelu, a njegova antioksidativna, protuupalna, antikancerogena i antivirusna svojstva čine ga najboljim čuvarom vašeg zdravlja. Đumbir također povećava osjetljivost na inzulin, smanjuje masnoće u krvi, potiče probavu i samim time i pridonosi vašoj vitkoj liniji.
CIMET
Poznat je kao mirisni zimski začin koji se savršeno sljubljuje s okusom jabuke u kolačima. No studije su pokazale i brojne zdravstvene dobrobiti cimeta. Osim što ima protuupalna i antikancerogena svojstva, ovaj začin snižava nivo glukoze u krvi i povećava osjetljivost na inzulin kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Osobama koje imaju povišenu glukozu u krvi ili dijabetes preporučuje se uzimanje cejlonskog cimeta na dnevnoj bazi.
KARDAMOM
Riječ je o jednom od najskupljih začina na svijetu, poslije šafrana. U Indiji i Nepalu smatra se „kraljicom začina“, a najčešće se dodaje u napitke poput čaja ili kafe. Slično kao i cimet, i kardamom održava nivo glukoze u krvi niskim. Osim toga, odličan je poticatelj probave, pa prstohvat kardamoma možete ujutro dodati u čaj ili kafu kako biste potaknuli rad crijeva. Pomaže i kod problema disajnog sistema poput astme te potiče iskašljavanje, a poznato je i da ima antimikrobna i protuupalna svojstva.
ČILI U PRAHU
Ovaj začin poznat je po svojoj ljutini koju može zahvaliti aktivnoj tvari kapsaicinu. Što više kapsaicina čili sadrži, to je ljući. Osim što će vas dobro zagrijati, čili će vas također potaknuti da jedete sporije, a vašem organizmu dat će poticaj da brže sagori masnoće. Čili ima snažna protuupalna svojstva, stoga pomaže i kod artritisa i bolnih zglobova. Usto sprječava nastanak ateroskleroze.
KAJENSKI BIBER
Baš kao i čili, i ovaj začin sadrži kapsaicin, koji mu daje zagrijavajuća svojstva. Zahvaljujući svojstvu termogeneze, odnosno stvaranja topline u tijelu koja zahtijeva dodatnu potrošnju kalorija, kajenski biber pridonosi gubitku kilograma. Istraživanja su pokazala da ovaj začin ubrzava topljenje masnih naslaga za 16%. Kajenski biber potiče rad metabolizma, čuva zdravlje vašeg krvnog sistema, snižava krvni pritisak, pomaže kod dijabetesa i masne jetre te smanjuje rizik od moždanog udara.
GINSENG
Ovaj začin, posebno njegova sibirska varijanta, jako je popularan širom Azije i Europe, i to zahvaljujući njegovim svojstvima poticanja i ubrzavanja metabolizma te podizanja energije. Ginseng također pomaže kod umora i napetosti, pa ga možete uzimati kad god ste pod stresom.
KURKUMA
Kurkuma je jedan od začina koji čini bazu indijskog curryja. Sadrži aktivnu tvar poznatu kao kurkumin, kojoj se pripisuju brojne dobrobiti za zdravlje. Ovim začinom obogatite svoju kuhinju želite li očuvati dobru liniju nakon dijete. Istraživanja su, naime, pokazala da kurkumin smanjuje nastanak novih masnih stanica i njihov rast, a to znači da sprječava ponovno nakupljanje kilograma. Kurkuma ima i snažna protuupalna svojstva, a poznato je da upravo upalna stanja pridonose pretilosti.
SJEME GORUŠICE
Sjemenke gorušice, od kojih se pravi popularni senf, također sadrže kapsaicin – tvar koja uveliko pomaže sagorijevanju kalorija. Jeste li znali da će vaš metabolizam nakon što konzumirate 1 kašičicu sjemenki gorušice tokom idućih nekoliko sati biti brži za 25%?
Savjet: Pri kupnji gorušice ili senfa provjerite sastav i pazite da ne kupite proizvod koji sadrži umjetna bojila, pojačivače okusa i šećer. U tom slučaju ćete umjesto zdravstvenih dobrobiti i vitke linije postići upravo suprotno.