Kako bi vaš organizam radio što bolje, a tijelo bilo u boljoj formi neophodno je s vremena na vrijeme raditi detoks. Za vrijeme detoksikacije trebali biste u svoju prehranu uvrstiti što više svježeg voća i povrća, a umjesto mesa i mliječnih proizvoda konzumirati grahorice i integralne žitarice koje su izvrstan izvor bjelančevina.
Jedan obrok dnevno zamijenite nekom laganom i hranjivom salatom,u nastavku vam donosimo recept za jednu upravo takvu. Svi sastojci spadaju u kategoriju detoks namirnica, a sos od maslinovog ulja, bijelog luka, limuna, đumbira i kurkume, osim što čisti organizam, potiče i gubitak masnih naslaga.
U salatu možete dodati i kašiku susamovih sjemenki, koje će zaokružiti njen okus te je dodatno obogatiti nutrijentima.
SASTOJCI:
- 2 kašike kuhanog bijelog graha
- ½ glavice zelene salate po izboru
- 1 svježa crvena paprika
- 1 avokado
SOS:
- ¼ šoljice djevičanskog maslinovog ulja
- 1 češanj bijelog luka
- svježe iscijeđen sok od ½ limuna
- korijen đumbira dužine oko 2 cm
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice kurkume u prahu
ZA POSIPANJE:
- 1 supena kašika sjemnki susama
PRIPREMA
- Grah ostavite da se natopi preko noći.
- Napravite sos za salatu; pomiješajte ulje, sok od limuna, so i kurkumu te dodajte sitno naribani korijen đumbira i zgnječeni češnjak (bijeli luk). Pomiješajte još jednom i ostavite poklopljeno sa strane da se sastojci prožmu.
- Ocijeđeni grah zalijte vodom, dodajte komadić kombu alge pa kuhajte oko 2 sata. Dodavanjem alge u vodu grahorice postaju lakše probavljive.
- Kad je grah kuhan, ocijedite ga i ohladite.
- Operite i osušite zelenu salatu i crvenu papriku te ogulite avokado.
- Zelenu salatu narežite na trakice, a crvenu papriku i avokado na komadiće.
- Sve sastojke stavite u veću posudu i prelijte sosom. Dobro promiješajte.
- Prije posluživanja salatu posipajte sjemenkama susama.