Namirnice dubokih i zagasitih ljubičastih i plavih nijansi nisu samo atraktivne za oko, one su i prava riznica nutrijenata i snažnih antioksidansa, poput resveratrola i antocijanina, od kojeg i potiče njihova intenzivna boja.
Kako na zdravlje djeluje ljubičasta hrana
Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala.
Opće je poznato da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka, a gore nabrojane namirnice su zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i probavnog sistema, te pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma. Osim toga one štite i od demencije i čuvaju zdravlje kože i jetre. Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjit ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.
Ljekovita snaga resveratrola i antocijanina
Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne tvari koje imaju snažna antioksidativna svojstva.
Resveratrol je polifenol koji:
- snižava krvni pritisak
- opušta stijenke krvnih žila
- poboljšava cirkulaciju krvi
- uništava ćelije raka prostate, melanoma, raka dojke, jetre i pluća
Antocijanini:
- štite od moždanog udara
- sprječavaju rak
- smanjuju upalne procese u organizmu
- čuvaju zdravlje probavnog sistema
- preveniraju pretilost i dijabetes
- snižavaju krvni pritisal i nivo lošeg holesterola
- štite od čira na želucu
- smanjuju rizik od upala mokraćnih puteva
- smanjuju rizik od raka debelog crijeva