Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaUncategorizedKlepetan se još jednom vratio svojoj rodi slomljenog krila Malenoj

Klepetan se još jednom vratio svojoj rodi slomljenog krila Malenoj

Jedna od najljepših ljubavnih priča životinjskog svijeta danas  oko 10 sati dobila je svoj novi nastavak. Nakon sedam mjeseci boravka u toplijim afričkim krajevima, Klepetan se još jednom vratio svojoj rodi slomljenog krila Malenoj u njihovo ljubavno gnijezdo na krovu osnovne škole u Brodskom Varošu,  te su odmah nastavili s ljubavnom idilom koja traje već 15 godina.
Klepetan se u Brodski Varoš obično vraća oko 24.marta, a nakon što je prošle godine kasnio više od dvije sedmice, ove godine njegov povratak čak je iznenadio Stjepana Vokića, umirovljenog školskog domara koji o rodama brine već godinama.

Bio je izmoren nakon 13 hiljada kilometara dugog leta iz južne Afrike. Rodan se prije obično vraćao između 24. i 28. marta, ali posljednjih godina obično kasni, a prošle godine je kasnio čak dvije sedmice. Umirovljeni školski domar Stjepan Vokić, koji više od 20 godina brine o Malenoj, očekivao ga je tek sljedeće sedmice. –Mislio sam da će doći poslije nedjelje, zbog ovog lošeg vremena. Ali bolje što je ovako ispalo. Malena je još bila u garaži, nije navikla izlaziti po ovakvoj hladnoći. Klepetan je jadan došao gore na gnijezdo, pa kad je vidio da je nema, sišao je na igralište i počeo kupiti granje. Bio je sav prljav i crn. Kada sam iznio Malenu, odmah su se počeli maziti. Eno ih, već se ganjaju po gnijezdu, štimaju, dovlače granje – kaže Stjepan.
Uz Stjepanovu pomoć, Klepetan i Malena zajedno su odgojili više od 50 ptića, a o najpoznatijim hrvatskim rodama i BBC je snimio dokumentarac.
(Večernji HR)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO