Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaBiznisBBI VIP Business Club u Banja Luci: Novim projektima i investicijama do...

BBI VIP Business Club u Banja Luci: Novim projektima i investicijama do unapređenja privrede regije

Bosna Bank International d.d. Sarajevo i BBI VIP Business Club u saradnji sa Područnom Privrednom komorom regije Banja Luka, Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske, Gradskom razvojnom agencijom Banja Luke i Vijećem stranih investitora (Foreign Investors Council), danas su u Banja Luci organizirali okrugli stol na temu: „Kako povećati konkurentnost privrede regije Banja Luke – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta“.

Učešće na okruglom stolu uzelo je oko 80 vodećih privrednika sa područja ove regije.

„Zahvalila bih se prije svega svim prisutnim privrednicima, komorama, asocijacijama i agencijama. Veliko nam je zadovoljstvo da smo imali priliku čuti razmišljanja privrednika sa šireg područja Banja Luke, a mi im kao banka svakako stojimo na raspolaganju da budemo dio razvoja njihovih kompanija“, izjavila je Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje sa pravnim licima.
Okrugli stol jedan je u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji cilj je jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.
Presjek stanja privrede regije Banja Luka sa prezentacijom planiranih novih projekata i njihovih efekata na cjelokupnu privredu dao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, dok je izvozne prednosti i potencijale regije Banja Luka iz ugla poslodavaca prezentovao Dejan Mijić, potpresjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

“Ono na čemu mi insistiramo je poboljšanje poslovnog ambijenta kroz izmjene zakona i poboljšanje uslova poslovanja kako domaćih tako i stranih kompanija“ kazala je Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora (Foreign Investors Council).
Zanimljivu prezentaciju imao je Mario Milanović koji je predstavio razvojne projekte regije Banja Luka, ispred Gradske razvojne agencije Banja Luka.
Izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao je danas detaljnu analizu privrednih kretanja regiji Banja Luka.
„U Banjoj Luci radi skoro trećina zaposlenih RS-a. Analiza LRC-a je pokazala da je u 2016. godini u Banjoj Luci radilo 46.739 osoba, a na cijelom području RS-a 158.070 osoba“, kazao je Kučković.
Podaci LRC-a pokazuju i da je sve više kompanija sa ovog područja izvrsno u svom poslovanju. Naime, 2014. godine bonitetnu ocjenu 5 imalo je 295 banjalučkih kompanija, a 2016. godine njih 398. Lider po prihodima u ovoj regiji je Optima Grupa sa 621,5 miliona KM ostvarenih u 2016. godini, dok je apsolutni rekorder po operativnoj dobiti Mtel sa 81,4 miliona KM. Prihodi banjalučkih firmi bili veći u 2016. godini (6,13 milijarde KM) u odnosu na 2015. godinu (5,98 milijardi KM). Zabilježen je i rast izvoza i to sa 498 miliona KM u 2015. godini na 515 miliona KM u 2016. godini.
Danas je svoju uspješnu priču prezentovala Bojana Bojat iz grupacije Žitopeka i Žitoprodukt.
„Zadovoljni smo sa saradnjom sa BBI bankom. Grupacija Žitopeka i Žitoprodukt su u prošloj godini izvezli preko dvadeset hiljada tona u Republiku Tursku, vrijednosti preko 5 miliona eura“.
U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirana je i nova on-line platforma http://sbf.talkb2b.net  u okviru Sarajevo Business Foruma koja ima za cilj predstavljanje profila i projekata kompanija, kao i dogovaranje B2B sastanaka. Platforma je dostupna putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO