Slatko-kiselkaste i sočne palačinke vole svi. Pripremaju se od pirova brašna, koje je izvrstan odabir za osobe koje pate od alergija, te bademovog ili zobenog mlijeka, koje je odlična alternativa za sve koji su osjetljivi na laktozu.
Svježu notu ovoj omiljenoj slastici daje sok od narandže, koji obiluje vitaminom C. Neizostavan dodatak u ovoj varijanti palačinki je i šumska kraljica borovnica, koja, osim što osvaja punoćom okusa, obiluje i zdravim antioksidansima
Sastojci za 20-ak manjih palačinki:
- 100 g zamrznutih borovnica
- 135 g pirova brašna
- 1 i pol kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 zamjena za jaje*
- 90 ml bademovog ili zobenog mlijeka
- 1 i pol supena kašika maslinovog ulja
- 1 i pol supena kašika meda
- 30 ml svježeg soka od narandže
* zamjena za jaje (1 kašičica mljevenog lana + 3 kašičica vode ili 1 kašičica chia sjemenki + 1/3 šoljica vode)
PRIPREMA
U borovnice umiješajte kašiku brašna pa ih stavite u frižider. U jednoj zdjelici izmiješajte suhe sastojke. U drugoj zdjelici izmiješajte vlažne sastojke: zamjenu za jaje, mlijeko, med, sok od narandže, ulje i ekstrakt vanilije. Zatim suhe sastojke dodajte vlažnima.
Pecite palačinke na srednje jakoj vatri dok se sa svake strane ne zarumene. Poslužite ih s medom, kriškama svježe narandže i borovnicama.