Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeDOKAZANO: Kakao može pomoći u prevenciji dijabetesa!

DOKAZANO: Kakao može pomoći u prevenciji dijabetesa!

Dijabetes ili šećerna bolest velika je pošast modernog doba. Procjenjuje se da bi do 2035. na svijetu moglo biti 592 miliona oboljelih od dijabetesa tipa 2. S obzirom na epidemijske razmjere dijabetesa, naučnici  nastoje pronaći nova rješenja za prevenciju te bolesti.
Novo istraživanje pronašlo je obećavajuću terapiju u kakau. Antioksidansi iz kakaovog praha mogli bi značajno usporiti napredovanje dijabetesa.

Problem s inzulinom

diabetes-528678_960_720U temelju dijabetesa je poremećaj vezan za inzulin, hormon koji proizvode, pohranjuju i otpuštaju ćelije  beta u gušterači. Inzulin je odgovoran za kontrolu i reguliranje nivoa šećera u krvi. On sprejčava da nivo šećera naraste toliko visoko da naškodi krvnim žilama i organima. Kod dijabetesa tipa 1, gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Oboljeli od dijabetesa tipa 2 mogu imati više inzulina, ali on kod njih preslabo djeluje jer su njihova tkiva manje osjetljiva na njega.
Stoga moraju unositi dodatne doze inzulina da bi im taj hormon proizveo regulatoran učinak na šećer u krvi.

Uloga ćelija beta

Studije su pokazale da je kod dijabetesa tipa 2, osim smanjene osjetljivosti tkiva na inzulin, prisutno i povećano odumiranje ćelija beta. Taj poremećaj uzrokuje slabiju proizvodnju inzulina i brže napredovanje bolesti. Vođeni tom spoznajom, naunici sa Sveučilišta Brigham Young u američkoj saveznoj državi Utah bacili su se na istraživanje mogućnosti pojačavanja aktivnosti ćelija beta, da proizvode veće količine inzulina.
Istraživanje nedavno objavljeno u reviji The Journal of Nutritional Biochemistry dalo je naslutiti da bi sastojak pronađen u kakau mogao biti koristan u borbi protiv dijabetesa.

Spasonosni katehin

Ranija istraživanja utvrdila su da su ćelije beta vrlo osjetljive na slobodne radikale i na oksidativni stres koji oni uzrokuju. To je potaknulo znanstvenike da pažljivo prouče učinak antoksidansa flavonola iz kakaa. Od svih flavanola, spojeva s antioksidativnim svojstvima, najdjelotvornijim se pokazao katehin.
Pokusi su pokazali da prehrana bogata tim sastojkom smanjuje pretilost i poboljšava regulaciju razine šećera. Naučnici su potom istražili mehanizam kojim katehin djeluje na ćelije beta.

Pretjerano konzumiranje čokolade nije rješenje

tamna-cokolada-1Međutim, autori ističu da konzumacija većih količina čokolade u ovu svrhu ne bi donijela zaštitu od dijabetesa. Morali biste konzumirati jako puno čokolade da unesete dovoljno katehina za preventivni učinak, a to bi također bilo štetno – jer čokolada sadrži šećer.
Na temelju otkrića o blagotvornosti katehina naučnici traže način izoliranja tog ljekovitog sastojka iz kakaa radi korištenja u liječenju. Primjerice, u obliku kapsula s ekstraktom kakaa koji sadrži standardiziranu dozu katehina.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO