Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaZdrave krofne iz pećnice sa čokoladom!

Zdrave krofne iz pećnice sa čokoladom!

Postoji mnoštvo ideja za pripremu ovih slastica, no mi ćemo sa vama podijeliti isprobani recept za zdraviju varijantu  krofni, koje se pripremaju u pećnici, i to bez suvišnih masnoća.
Klasične krofne, koje se dobijaju prženjem u ulju, sadrže puno kalorija, nisu nimalo zdrave i teško padaju na želudac. Također, konzumacijom prženih krofni začas ćete premašiti preporučeni dnevni unos kalorija. Za razliku od klasičnih, krofne pečene u pećnici sadrže puno manje kalorija i brzo su gotove.

Za pola sata imat ćete neodoljive, mekane i zdravije krofne, koje će vas osvojiti na prvu i svojim izgledom i okusom.

SASTOJCI

– za krofne: 

  • 1 šoljica brašna tipa T–850 (2,5 dl šolja)
  • 1 čajna kašičica praška za pecivo
  • ¼ čajne kašičice sode bikarbone
  • ¼ čajne kašičice mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat himalajske soli
  • 170 ml mlijeka
  • 50 g kokosova šećera
  • 2 supene kašike otopljenog gheeja
  • 1 čajna kašičica arome vanilije
  • 1 supena kašika soka od limuna

– za preljev:

  • 4 supene kašike brezinog šećera u prahu
  • 2 supene kašike kakaa u prahu
  • 2, 5 supenih kašika mlijeka
PRIPREMA
  1. Uključite pećnicu na 180 ºC.
  2. Zasebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić i sol, a zasebno mlijeko, šećer, ghee, ekstrakt vanilije i sok od limuna.
  3. Sve spojite pa dobro izmiješajte. Tijesto mora biti kompaktno i glatko, ne pregusto, pogodno za ulijevanje u kalupe.
  4. Kalup za krofne premažite gheejem.
  5. Uz pomoć kašičice ili vrećice za ukrašavanje punite kalupe pripremljenim tijestom. Svaki kalup napunite do 2/3 visine (u protivnom će tijesto tijekom pečenja iscuriti i krofna će izgubiti svoj oblik).
  6. Pecite krofne oko 12 minuta. Prije vađenja iz kalupa ostavite ih da se malo ohlade.
  7. U manjoj posudi napravite preljev: pomiješajte šećer u prahu s kakaom i mlijekom.
  8. Svaku krofnu lagano utisnite u preljev, ocijedite višak te ih stavite na rešetkastu podlogu kako bi se osušile.
  9. Po želji, pospite ih mljevenim orasima, bademima, kokosom…

Uživajte u prefinim i mekanim krafnama bez suvišnih masnoća!

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO