Postoji mnoštvo ideja za pripremu ovih slastica, no mi ćemo sa vama podijeliti isprobani recept za zdraviju varijantu krofni, koje se pripremaju u pećnici, i to bez suvišnih masnoća.
Klasične krofne, koje se dobijaju prženjem u ulju, sadrže puno kalorija, nisu nimalo zdrave i teško padaju na želudac. Također, konzumacijom prženih krofni začas ćete premašiti preporučeni dnevni unos kalorija. Za razliku od klasičnih, krofne pečene u pećnici sadrže puno manje kalorija i brzo su gotove.
Za pola sata imat ćete neodoljive, mekane i zdravije krofne, koje će vas osvojiti na prvu i svojim izgledom i okusom.
SASTOJCI
– za krofne:
- 1 šoljica brašna tipa T–850 (2,5 dl šolja)
- 1 čajna kašičica praška za pecivo
- ¼ čajne kašičice sode bikarbone
- ¼ čajne kašičice mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat himalajske soli
- 170 ml mlijeka
- 50 g kokosova šećera
- 2 supene kašike otopljenog gheeja
- 1 čajna kašičica arome vanilije
- 1 supena kašika soka od limuna
– za preljev:
- 4 supene kašike brezinog šećera u prahu
- 2 supene kašike kakaa u prahu
- 2, 5 supenih kašika mlijeka
PRIPREMA
- Uključite pećnicu na 180 ºC.
- Zasebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić i sol, a zasebno mlijeko, šećer, ghee, ekstrakt vanilije i sok od limuna.
- Sve spojite pa dobro izmiješajte. Tijesto mora biti kompaktno i glatko, ne pregusto, pogodno za ulijevanje u kalupe.
- Kalup za krofne premažite gheejem.
- Uz pomoć kašičice ili vrećice za ukrašavanje punite kalupe pripremljenim tijestom. Svaki kalup napunite do 2/3 visine (u protivnom će tijesto tijekom pečenja iscuriti i krofna će izgubiti svoj oblik).
- Pecite krofne oko 12 minuta. Prije vađenja iz kalupa ostavite ih da se malo ohlade.
- U manjoj posudi napravite preljev: pomiješajte šećer u prahu s kakaom i mlijekom.
- Svaku krofnu lagano utisnite u preljev, ocijedite višak te ih stavite na rešetkastu podlogu kako bi se osušile.
- Po želji, pospite ih mljevenim orasima, bademima, kokosom…
Uživajte u prefinim i mekanim krafnama bez suvišnih masnoća!