Sastojci (za cca 25 komada):
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manji luk
- 1 česme bijelo luka
- 1 cvjetača/karfiol (600 g)
- 1 manja tikvica (100 g)
- 120 g bademovog brašna
- 1 x zamjena za jaje*
- 120 g svježe skute
- sok jednog limuna
- pola žličice soli
* Izrada chia jajeta
pomiješajte 1 supenu kašiku mljevenih chia sjemenki s 3 supene kašike vode i ostavite u frožideru 15 minuta da se formira gelasta smjesa.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite plitku tepsiju papirom za pečenje.
- Zagrijte na laganoj vatri ulje te mu dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Pirjajte oko 15 minuta dok luk ne omekša. Kada je gotovo, stavite sa strane.
- Grubo nasjeckajte karfiol, blendajte ga dok ne dobijete teksturu sličnu mrvicama hljeba. Naribajte tikvicu, posolite te iscijedite višak vode.
- U većoj posudi pomiješajte redom zamjenu za jaja, pirjani luk, tikvicu, karfiol i ostatak sastojaka (brašno, sol, limun i skutu)
- Uz pomoć dvije kašike oblikujte tijesto u kuglice.
- Tako formirane kuglice stavite na papir jednu pored druge i pecite ih do 30 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Kad sve bude gotovo poslužite uz vruće krompiriće.