Tokom hladnih zimskih mjeseci naše tijelo prirodno čuva toplinu tako da krv usmjerava više u centar, a manje na periferiju tijela. Zbog toga temperatura u rukama i nogama pada, te se većina ljudi žali na hladne ruke i noge.
Metabolizam se zimi usporava, zbog toga nastaju problemi s probavom i viškom kilograma. Česte su prehlade, sluz se lakše nakuplja u plućima i grlu, skloni smo letargiji, manjku energije i neraspoloženju.
Jabukovača sa začinima je prava mala apoteka baš za te zimske boljke. Topla jabukovača potiče vitalnu energiju, jača imunitet i probavni sustav te alkalizira tijelo. Stimulira kardiovaskularni sistem, smiruje grlo, pomaže u iskašljavanju viška sluzi i oslobađa tijelo od napetosti. Opušta i smiruje živce te nježno čisti jetru i tijelo od toksina.
Začini koji se koriste u receptu poput cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića potiču unutarnju vatru te su idealni za poboljšanje probave. Kiseli okus jabuke čisti i podupire zdrav rad jetre te smiruje probavne smetnje i nadutost. Cimet, klinčić i đumbir su efikasno rješenje za hladne ruke i noge jer potiču cirkulaciju te griju tijelo, šireći toplinu prema periferiji i vanjskom dijelu kože.
Začinska mješavina u jabukovači pomaže u razgradnji viška sluzi u grlu, plućima i bronhima, a cimet je odličan za reguliranje ravnoteže šećera u krvi. Njegov opor okus blago nas zagrijava iznutra u hladne dane, dok muškatni oraščić djeluje poput sedativa i smiruje um.
RECEPT
Recept je vrlo jednostavan, a možete ga prilagoditi individualnom ukusu kako bi pronašli svoju savršenu verziju.
Sastojci za 4 serviranja:
- 4 organske kisele jabuke
- 8 ravnih, supenih kašica smeđeg šećera (količina po želji)
- organska limunova ili narandžina korica, narendana
- ¼ čajne kašičice cimeta ili 2 manja štapića cimeta
- 1 čajna kašičica svježe naribanog đumbira
- ¼ čajne kašičice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne kašičice pupoljaka klinčića
Priprema:
- Operite i nasjeckajte jabuke na veće komade. Ako su jabuke domaće i neprskane, ostavite košpice i koru jer će one dodatno obogatiti okus (inače ih ogulite).
- Posložite jabuke u veću posudu, prekrijete ih vodom pa ulijte još 2 cm vode iznad jabuka. Zakuhajte na srednjoj vatri a kad voda zavrije, dodajte šećer, začine i limunovu koricu.
- Poklopite zdjelu, smanjite vatru i kuhajte od 20 minuta do 1 sat. Jabukovača se tradicionalno kuha najmanje 1 sat.
- Kad je kuhanje vremenski gotovo, a jabuke sasvim omekšale, maknite zdjelu s vatre i pustite da se malo ohladi.
- Procijedite tekući dio kroz cjediljku sa sitnim rupicama, koristeći kutlaču. Meso jabuke protisnite kroz cjediljku uz pomoć žlice ili uz pomoć pasirke za krumpir. Kora, sjemenke, tvrdi dio jabuke i začini ostat će u cjediljki a u zdjeli procijeđeni sok.
Jabukovaču sa začinima servirajte u šoljicama za kafu ili čaj. Ukrasite je kriškama limuna ili narandže, sjemenkama nara, cimetovim štapićem ili kolutićima svježe jabuke. Tako će vaša jabukovača poprimiti svečani izgled.
Poslužite vruće i uživajte!