Srijeda, 18 Septembra, 2024
No menu items!
NaslovnicaPreporukeJabukovača sa začinima – zagrijavajući napitak u hladnim danima

Jabukovača sa začinima – zagrijavajući napitak u hladnim danima

 
Tokom hladnih zimskih mjeseci naše tijelo prirodno čuva toplinu tako da krv usmjerava više u centar, a manje na periferiju tijela. Zbog toga temperatura u rukama i nogama pada, te se većina ljudi žali na hladne ruke i noge.
Metabolizam se zimi usporava, zbog toga nastaju problemi s probavom i viškom kilograma. Česte su prehlade, sluz se lakše nakuplja u plućima i grlu, skloni smo letargiji, manjku energije i neraspoloženju.

Jabukovača sa začinima je prava mala apoteka baš za te zimske boljke. Topla jabukovača potiče vitalnu energiju, jača imunitet i probavni sustav te alkalizira tijelo. Stimulira kardiovaskularni sistem, smiruje grlo, pomaže u iskašljavanju viška sluzi i oslobađa tijelo od napetosti. Opušta i smiruje živce te nježno čisti jetru i tijelo od toksina.

Začini koji se koriste u receptu poput cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića potiču unutarnju vatru te su idealni za poboljšanje probave. Kiseli okus jabuke čisti i podupire zdrav rad jetre te smiruje probavne smetnje i nadutost.  Cimet, klinčić i đumbir su efikasno rješenje za hladne ruke i noge jer potiču cirkulaciju te griju tijelo, šireći toplinu prema periferiji i vanjskom dijelu kože.
Začinska mješavina u jabukovači pomaže u razgradnji viška sluzi u grlu, plućima i bronhima, a cimet je odličan za reguliranje ravnoteže šećera u krvi. Njegov opor okus blago nas zagrijava iznutra u hladne dane, dok muškatni oraščić djeluje poput sedativa i smiruje um.

RECEPT

Recept je vrlo jednostavan, a možete ga prilagoditi individualnom ukusu kako bi pronašli svoju savršenu verziju.
Sastojci za 4 serviranja:

  • 
4 organske kisele jabuke
  • 8 ravnih, supenih kašica smeđeg šećera (količina po želji)
  • organska limunova ili narandžina korica, narendana
  • ¼ čajne kašičice cimeta ili 2 manja štapića cimeta
  • 1 čajna kašičica svježe naribanog đumbira
  • ¼ čajne kašičice muškatnog oraščića
  • 1/2 čajne kašičice pupoljaka klinčića

Priprema:

  1. Operite i nasjeckajte jabuke na veće komade. Ako su jabuke domaće i neprskane, ostavite košpice i koru jer će one dodatno obogatiti okus (inače ih ogulite).
  2. Posložite jabuke u veću posudu, prekrijete ih vodom pa ulijte još 2 cm vode iznad jabuka. Zakuhajte na srednjoj vatri a kad voda zavrije, dodajte šećer, začine i limunovu koricu.
  3. Poklopite zdjelu, smanjite vatru i kuhajte od 20 minuta do 1 sat. Jabukovača se tradicionalno kuha najmanje 1 sat.
  4. Kad je kuhanje vremenski gotovo, a jabuke sasvim omekšale, maknite zdjelu s vatre i pustite da se malo ohladi.
  5. Procijedite tekući dio kroz cjediljku sa sitnim rupicama, koristeći kutlaču. Meso jabuke protisnite kroz cjediljku uz pomoć žlice ili uz pomoć pasirke za krumpir. Kora, sjemenke, tvrdi dio jabuke i začini ostat će u cjediljki a u zdjeli procijeđeni sok.

Jabukovaču sa začinima servirajte u šoljicama za kafu ili čaj. Ukrasite je  kriškama limuna ili narandže, sjemenkama nara, cimetovim štapićem ili kolutićima svježe jabuke. Tako će vaša jabukovača poprimiti svečani izgled.
Poslužite vruće i uživajte!

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO