Četvrtak, 2 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeFitnessProf. Admir Hadžić - Koji dio dana je najbolji za vježbanje?

Prof. Admir Hadžić – Koji dio dana je najbolji za vježbanje?

Bez obzira da li je cilj izgubiti višak kilograma, nabiti mišićnu masu, svi bi to voljeli napraviti u najkraćem mogućem roku sa najboljim rezultatima. Postoje studije koje potvrđuju da na rezultate treninga značajno utiče i vrijeme u danu u kojem trening radite.

image-0-02-05-f749e6575ac6f5d47cdac9f5add95a2b8ba438a6d1c2ed98115086ac953077f6-VMnogi će reći ” Važno je da vježbam bez obzira u koje vrijeme to radim “! U toj izjavi ima istine, ali ako zaista želite maksimalno iskoristi vrijeme na treningu i postići željene rezultate,  onda je bitno uskladiti sve faktore kao što su: vrsta treninga, intezitet, trajanje, vrijeme izvođenja, ishrana, san, suplementi i rezultat neće izostati.
GUBITAK KILOGRAMA
Ako vam je cilj gubitak kilograma trebali biste trenirati  rano ujutro  jer su vježbači koji treniraju rano ujutro, odmah nakon buđenja konzistentniji i predaniji i cilju i vjernije slijede vježbačku rutinu od onih koji treniraju kasnije u danu. Druge studije govore da je 45- minutno vježbanje ujutro pozitivno uticalo na ublažavanje osjećaja gladi za doručak, te sklonost zdravijem odabiru namirnica.
JAČANJE MIŠIĆA
Ako vam je cilj jačanje mišića  trenirajte kasno poslijepode ili rano naveče. Prirodni pump se događa izmedju 14 i 18 sati, što dijelom zbog povišenog testosterona, koji potvđjuju studije ima najbolji odziv u treningu u ovom vremenskom periodu, ali i zbog temperature tijela, koja je u ovom periodu najviša.
BOLJI SAN
Ako vam je cilj bolji san onda trenirajte rano ujutro. National Sleep Foundation potvrđuje da će vježbanje u bilo koje doba dana pozitivno uticati na spavanje, ali studije dodaju da najbolji učinak na spavanje ima rani jutarnji trening.
Savjet: Uglavnom slušajte svoj bioritam, jer će vam on reći da li vam odgovara više rani jutarnji trening, neki dnevni ili kasnovečernji.
Za više informacija i stručnih savjeta Admira potražite na facebook stranici Personalni trener Admir Hadžić ili na broju 062/133-164.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO