Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaBh. film Lejla premijerno prikazan na 70. Kanskom festivalu

Bh. film Lejla premijerno prikazan na 70. Kanskom festivalu

Uprkos sve nižim investicijama u kulturu, Bosna i Hercegovina je i ove godine predstavila film na najprestižnijoj filmskoj smotri svijeta – 70. Kanskom filmskom festivalu. Zahvaljujući radu studenata i kolektiva Sarajevske filmske akademije (SFA), jedan od najmlađih fakulteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, stoji rame uz rame sa najstarijim i najeminentnijim filmskim školama svijeta.  Podsjećamo, prošle godine je predstavljen film “Dobro”, studentice magistarskog studija Sarajevske filmske akademije Marte Hernaiz Pidal.

 Kao projekat Sarajevske filmske akademije, u koprodukciji sa Alchemic Film (Holandija), film “Lejla” u potpunosti je snimljen u Sarajevu, na bosanskom jeziku i sa domaćim glumcima amaterima.

“Lejla” je premijerno prikazana u zvaničnoj kanskoj selekciji za studentski film Cinéfondation, u četvrtak 25. maja, kao jedan od 16 odabranih filmova u konkurenciji od 2.600 prijavljenih radova. Premijeri filma su prisustvovali reditelj Stijn Bouma, glavna glumica Lejla Hadžić i izvršni direktor Univerziteta SSST Emir Ganić.

Lejla  

Inspirisan pričama ljudi iz Sarajeva, mladi reditelj Stijn Bouma objasnio je da je „Lejla” film o nadi za boljim životom. Vrijeme provedeno na Sarajevskoj filmskoj akademiji opisuje kao vrlo intenzivno iskustvo rasta, i kao individue i kao filmskog umjetnika. Studij u Sarajevu preporučuje zbog SFA programa koji nudi rad sa nekim od vodećih umjetnika svijeta i unikatnog pristupa produkciji studentskih filmova, ali i zbog bogate historije i kulture grada, te lokalnog stanovništva koji svojim gostoprimstvom, iskustvima i pogledima na svijet umjetniku otvaraju nove vidike u potrazi za vlastitim filmskim izričajem.

Reditelj Stijn Bouma i glavna glumica Lejla Hadžić poslije premijere filma Lejla
Reditelj Stijn Bouma i glavna glumica Lejla Hadžić poslije premijere filma Lejla

Cinéfondation program slovi za platformu koja otkriva nove glasove, buduće velikane  filmske režije, kroz odabir radova talentiranih mladih umjetnika i filmskih škola iz cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina je ove godine predstavljena među četrnaest zemalja sa tri kontinenta, u konkurenciji za tri nagrade.
“Selekcijom ovog filma Sarajevska filmska akademija ne samo da ponovo plasira bh. film u zvanični program jednog od najprestižnijih filmskih festivala svijeta, već dokazuje da naša zemlja ima obrazovne i produkcijske kapacitete da otkriva, obrazuje i promoviše nadolazeću generaciju svjetskih filmskih umjetnika”, izjavila je direktorica SFA i jedna od producenata filma Emina Ganić.
Ovogodišnjim žirijem Cinéfondation predsjedava reditelj, scenarista i producent Cristian Mungiu, ujedno i dobitnik najznačajnijih nagrada Kanskog filmskog festivala: Zlatne palme (2007.), nagrade za najbolji scenarij (2012.) i najboljeg reditelja (2016.). Sarajevska filmska akademija je imala zadovoljstvo ugostiti Mungiua kao predavača čak dva puta u Sarajevu, 2014. i 2016. godine.
 
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO