Jagode, njihov miris i slatkoća spominju se još prije 2 hiljade godina. Ukoliko niste alergični ovo je idealno vrijeme za konzumiranje jagoda jer su u ovo doba najsvježije i najzdravije.
Kao i svo crveno, bobičasto voće, jagode sadrže elaginsku kiselinu. Ova kiselina je poznata kao veliki borac protiv stanica raka jer se veže za njih i ublažava njihovo negativno djelovanje. Pune kisika, jako su dobre i za probleme sa migrenama, cirkulacijom i okrepljenje organizma poslije teškog dana.
Uvijek je važno spomenuti da jagode nikako i nikad ne konzumirate sa šećerom, šlagom ili čokoladom. Na taj način ste uništili sva svojstva i zdravlje u jagodama, a one su same po sebi dovoljno slatke da im ne treba kvariti ukus.
Osim ploda, list jagode se može koristiti kao čaj. Osušite listove i koristite kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade. Sigurno se pitate kako je to moguće da jedan mali plod u sebi ima toliku snagu, ali istraživanja su pokazala da kiseline bobičastog voća i obilje c vitamina čine energetsku bombu koja cijeli vaš organizam štiti od velikog broja tegoba.
Velika količina antioksidanata u jagodama bori se protiv Alzhajmera, kasrdiovaskularnih problema, c vitamin jača imunitet, štiti vaše oči i umanjuje bore, a vlakna u njima potiču probavu.
Konzumirajte jagode na bezbroj načina
Dok traje njegova sezona najbolje je konzumirati svako voće. Van sezone jagode možete pronaći zaleđene ili kao dodatak u nekim proizvodima. Izbjegavajte je tako konzumirati i iskoristite sezonu jagoda kako treba.
Možete pripremiti džem od jagoda, razne napitke, jednostavne kolače, zdrave energetske pločice, a najbolje od svega je jesti ih svježe oprane.