Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleLjepota i modaSaznajte kako da se na jednostavan način riješite napornih mitesera

Saznajte kako da se na jednostavan način riješite napornih mitesera

Ukoliko imate problem sa miteserima nemojte se brinuti jer niste sami. Kako se riješiti mitesera je misterija koja muči skoro svaku osobu. Akne su problem koji nije svojstven baš svima, međutim miteseri su problem koji se javlja kod svih ljudi.
Zašto je to tako? Crni miteseri kao i bijeli spadaju u porodicu komedona. Komedoni su ti koji zatvaraju pore i mogu biti crni koji su otvoreni na vašoj koži i bijeli koji su skriveni sa tendenzijom da se pretvaraju u aknu. Miteseri su ustvari čestice znoja i prljavštine koji zatvaraju vaše pore. Sam naziv njihove porodice komedona dolazi od latinske riječi koja znači “pojesti”, a kroz historiju su nazivani crvićima i parazitima koji jedu površinski sloj kože.

Kako se izboriti sa miteserima?

Prvo i najvažnije pravilo kao i kod svih začepljenja na licu jeste da mitesere nikad ne stišćete, da ne dodirujete prljavim rukama i naravno da pazite na ishranu. Čistoća lica je jako važna, ali i da sve ono što unosite u vaš organizam mora izaći na površinu pa tako i nastaju miteseri i akne. Miteseri se najčešće pojavljuju u predjelu nosa i brade pa ćemo se sa današnjim receptom fokusirati na taj dio lica.

Jednostavan trik koji uklanja uporne mitesere

Da bi uklonili mitesere potrebna su vam samo dva sastojka. Radi se o pasti za zube i sodi bikarboni. Pasta za zube u sebi sadrži cink za koji se već zna da je jako dobar u uklanjanju začepljena i prljavštine sa lica. Soda bikarbona u sebi sadrži kiseline koje prodiru u miteser i razlažu masnoće te smiruju upalne procese. 

Uzmite količinu sode i paste zavisno od veličine područja koje ćete tretirati. Za područje nosa potrebna je jedna mala kašika sode, a paste za zube koliko stane na površinu četkice za zube. Pomješajte da bi kreirali jednoličnu pastu, a zatim koristeći staru četkicu za zube istrljajte mitesere. Neka masaža traje barem jedan minut nakon čega ćete isprati sa mlakom vodom. Važno je napomenuti da hidrataciju nakon ovog postupka nikako ne radite masnim kremama ili uljima. Vaše pore će biti otvorene što znači da će masnoće ući u vaše pore i opet stvarati mitesere.
Postupak ponovite dva puta sedmično i nemojte se odmah nadati čudima jer je potrebno vrijeme kao i za sve akne da se povuku, a da pasta i soda prodru duboko u pore. 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO