Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaU Galeriji 'Zvono' izložba crteža i predstavljanje knjiga Ismara Mujezinovića

U Galeriji 'Zvono' izložba crteža i predstavljanje knjiga Ismara Mujezinovića

Jedan od najistaknutijih bh. umjetnika velikan Ismar Mujezinović večeras će u sarajevskoj Galeriji “Zvono” obilježiti 75. rođendan i 70 godina umjetničkog djelovanja izložbom crteža i predstavljanjem triju knjiga, a prigodni događaj nazvan je “Slikom pričam, pričom slikam”.
Riječ je o knjigama “Zlo.ba Dobro.ba”, “Zagre.ba-čke” te “Nesnimljeni scenariji, ideje, zabilješke, svega pomalo”, dok 15-ak izloženih crteža prati sadržaje knjiga.
Ismar Mujezinović je povodom večerašnjeg događaja istaknuo danas predstavnicima medija u Galeriji “Zvono” da u životu treba raditi stvari koje su za dušu, a ne za novac ili za slavu. Navodi da dvije knjige o Sarajevu i Zagrebu donose njegov lični pogled na ta dva grada, a da ona posvećena Zagrebu obuhvata detalje s njegovog univerzitetskog školovanja u tom gradu.
– Treća knjiga donosi šest scenarija za duge i desetak scenarija za kratke filmove. Nakupilo mi se od 2003. godine kada sam počeo filmom da se bavim nakon 50 godina početaka, obnovio sam tu filmsku želju. To su scenariji koje nisam snimio i onda sam to bilježio, te objavio onako kako je i napisano, bez ispravki – ustvrdio je on.
Ističe da su crteži vezani za knjige, prate određene njene dijelove ili detalje koji se u njima spominju. Većinu ih publika vidi prvi put, a jedan od njih je dječiji crtež koji je uradio sa četiri godine nakon što je s porodicom 1945. godine došao u Sarajevo.
Kristina Ljevak iz Galerije “Zvono” naglašava da bi u nekim redovnim okolnostima 75 godina života i 70 umjetničkog rada zasluživalo veliku retrospektivnu izložbu u nekom institucionalnom okviru.
– Kako, nažalost, za to često nedostaje sluh, u skladu s dugogodišnjim prijateljstvom Ismara Mujezinovića s Galerijom “Zvono” odlučili smo se za specifičnu izložbu i promociju kniga. Željeli smo pokazati da vrhunska umjetnost podrazumijeva iskorake iz vlastitih uobičajenih rukopisa, jer se on odlučio posljednjih godina posvetiti nekim drugim medijima kojima savršeno vlada i pristupa nepretenciozno – ocijenila je ona.
Knjige su štampane u ograničenom tiražu te vlastitoj autorovoj produkciji, a zvanično otvaranje izložbe, uz predstavljanje spomenute tri knjige upriličeno je večeras.
(Fena)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO