Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdravi životDanas je Dan planete Zemlje

Danas je Dan planete Zemlje

Širom svijeta, u više od 150 zemalja, danas se obilježava Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, kao podsjetnik da Zemlja i njeni ekosistemi daju život, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.
“Međunarodni dan planete Zemlje nam omogućava da podignemo svijest javnosti i ukažemo na izazove u pogledu dobrobiti planete i života koji nam pruža”, navodi se u saopćenju UN-a.
Kako je navedeno, ovogodišnja tema je “Ekološka i klimatska pismenost”.
“Obrazovanje je osnova za napredak. Moramo da osnažimo ljude znanjem i podstaknemo na akciju u odbrani životne sredine”, navodi se u saopćenju UN-a.
U sklopu ovogodišnjih manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje 22. aprila (Earth Day 2017) širom svijeta posebna pažnja bit će posvećena učešću javnosti u odlučivanju o strategijama procjene uticaja, izdavanju integriranih dozvola, problematici razvoja “klimatske pismenosti” i većeg učešća žena u ekološkim naporima (princip rodne ravnopravnosti).
Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dan planeta Zemlje biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak.

 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO