Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaBike expo 2017 / Re:cycle Bicycle u Zemaljskom muzeju BiH

Bike expo 2017 / Re:cycle Bicycle u Zemaljskom muzeju BiH

Za međunarodni Dan planete Zemlje, povodom obilježavanja 130. godišnjice od osnivanja prvog biciklističkog kluba u Sarajevu „Sarajevo Radfahrerclub“ u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, svečano je otvoren prvi Bike Expo 2017 / Re:cycle Bicycle.
Na otvorenju u 11 sati, posjetiteljima se obratio direktor muzeja Mirsad Sijarić,  ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad kurić, te kao generalni pokrovitelj projekta i ambasador šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark. Oni izrazili oduševljenost ovom inicijativom za oživljavanje biciklistićke tradicije u BiH, promocijom aktivnog ili rekreativnog bavljenja ovom vrstom sporta ili korištenja bicikla kao ekološki najprihvatljivijeg prevoznog sredstva što bi na koncu učinilo glavni grad Bosne i Hercegovine zdravijom životnom sredinom.
Ambasador Wigemark naglasio je da se u našoj sredini jako malo javnosti odlučuje na ovaj vid transporta, te da je bicikl prevozno sredstvo koje koristi samo energiju čovjeka i nema štetnih isparenja koja uništavaju okoliš i utiču na naše zdravlje. Današnji događaj u Zemaljskom muzeju BiH pored velikog broja građana, posjetio je i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi.
U sklopu edukativnog programa za posjetitelje, pored izložbe starih fotografija i biciklističkih memorabilija,  koja je u fokusu ovogodišnjeg Bike Expo Sarajevo, Zemaljski muzej BiH pripremio je niz predavanja i projekcije filmova o sportskom i rekreativnom biciklizmu, a posebno želimo izdvojiti saradnju sa upravom Grada Sarajeva, koji su za ovu priliku pripremili prezentaciju o izgradnji biciklističkih staza na prostoru grada Sarajeva i promjeni uslova za bicikliste u prometu, što je jedna  od osnovnih ideja osnivanja Bike Expo Sarajevo.
Ovim putem Zemaljski muzej BiH još jednom želi podsjetiti građane da ukoliko su u mogućnosti, stare funkcionalne bicikle koje ne koriste dovezu jedan od slijedećih dana, a Bike Expo Team Sarajevo će ih uputiti na adrese onih kojima su potrebni u svrhu osnivanja biciklističkih klubova u školama širom Bosne i Hercegovine.
Generalni pokrovitelj Bike Expo Sarajevo – Re:cycle Bicycle je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO