Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaTamna čokolada za zdrav organizam i vitko tijelo

Tamna čokolada za zdrav organizam i vitko tijelo

U posljednih par godina mnogo kontravezi se pojavilo o učinku koji je pokazala tamna čokolada kada je u pitanju naše tijelo i zdrav organizam. Neki su veliki pobornici i tvrde da je čokolada spas, dok se drugi oštro protive istoj. Ono što je sigurno je da je tamna čokolada doživjela ekspanziju i  tek ćemo vidjeti koliko pogodnosti donosi za naše zdravlje. 

Prednosti koje je pokazala tamna čokolada

Važno je napomenuti da postoji velika razlika između mliječne i crne čokolade. Mliječna čokolada je u potpunosti prerađena i sadrži veći postotak šećera, a jako mali udio kakaa. Iz tog razloga se po pitanju zdravlja akcenat stavlja na tamnu čokoladu. Posebno onu koja u sebi ima minimalno 75 procenata kakaa.

Rađena su mnoga istraživanja o štetnosti mliječne čokolade i velikom riziku koji ona predstavlja kada je u pitanju dijabetes, visok krvni pritisak i pretilost. Za razliku od klasičnih slatkiša, tamna čokolada je pokazala samo pozitivne pa čak i nevjerovatne rezultate. Žene s prekomjernom tjelesnom težinom, koje su u sklopu zdravog jelovnika svaki dan jele po dvije kockice tamne čokolade, u četiri mjeseca su u prosjeku smršavjele oko pet kilograma. Pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Tamna čokolada je bogata magnezijem, fosforom, kalijem, kalcijem, cinkom i željezom. Sadrži bakar, folnu kiselinu, vitamine skupine B i vitamin E. Također, sadrži malu dozu kofeina koji podstiče na aktivnost te kiseline koje direktno štite od srčanog i moždanog udara. Kakao nije bez razloga bio jedna od omiljenih namirnica drevnih naroda. Asteci su čak svoju verziju tople čokolade prinosili bogovima i vjerovali su u njena čudesna svojstva. U Europi su je koristili u borbi protiv anemije. Također, od 16. do 20. stoljeća crna čokolada je imala više od 100 medicinskih namjena.

cocoa-beans-499970_960_720

Zato, idući put kada se odlučite da pojedete nešto slatko neka vaš izbor bude čokolada sa što većim udiom kakaa.

 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO