Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleMuzikaZaboravljeni hitovi 90-ih koji su obarali sve rekorde

Zaboravljeni hitovi 90-ih koji su obarali sve rekorde

Prošle su decenije, a mi se još uvijek sa sjetom sjećamo muzike koje je obilježila devedesete godine prošlog stoljeća. Trenutno smo svjedoci velike ekspanzije i povratke te ere barem kroz modu. Ponovo na ulicama vidimo air max patike, chokere, specifične frizure, ali muzika je otišla u potpuno drugom smjeru. Uz modne odabire, prisjetite se koji su to zaboravljeni hitovi koji su rušili sve rekorde tokom 90-ih godina.

“Oči boje duge”


Vodi se velika polemika koja je to pjesma koja je obilježila ovo doba, a mnogi smatraju da je himna mladih na Ex Yu prostorima u to doba bila pjesma “Oči boje duge” u izvedbi Dr. Igija. Pjesma je napravila potpuno pometnju u tadašnjem izdavaštvu. Igor Todorović koji stoji iza imena Dr. Igi odbijen od strane izdavača sa riječima da njegova muzika nije komercijalna. Tačan broj primjeraka kaseta i cd-a se ni dan danas ne zna, ali se pretpostavlja da je zajedno sa piratskim izdanjima bilo blizu pola miliona primjeraka. Ono što je specifično za ovaj hit jeste da se u njemu prvi put čuje glas tada nepoznate Ivane Peters. Kasnije poznate kao Ivana Negativ.

Seven Up


Neprikosnoveni vladari u Bosni i Hercegovini koji su se uspjeli izdvojiti u ekspanziji dance muzike su sigurno momci grupe Seven Up. Bend je formiran 1993.god i pojavili su se kao prva verzija Sarajevskog “boy benda”. Ipak, potpuni uspjeh grupa je doživjela tek 1998.god kada su nakon izdavanja albuma “Otvori oči” postigli tiraž od više desetina hiljada prodatih nosača zvuka. Zahvaljujući tome grupa je postala poznata u susjednim Hrvatskoj i Sloveniji i počela sa nastupima po diskotekama širom Zapadne Evrope. Hitovi kao što su: Nestaju prinčevi, Probudi me, Lutka iz izloga i drugi koji će sigurno ostati upamćeni u BiH diskografiji.
Ukoliko ste nekada uživali u hitovima 90-ih sjetite se kako je to nekada izgledalo, a ukoliko su vam nepoznanica onda otkrijete nešto novo.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO