Subota, 13 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoKako odabrati najbolji tretman za ožiljke: Savjeti stručnjaka

Kako odabrati najbolji tretman za ožiljke: Savjeti stručnjaka

Ožiljci su često neželjeni podsjetnici na prošle traume, operacije ili nesreće. Iako su prirodni dio procesa zarastanja svake rane, mnogi ljudi traže načine kako ih učiniti manje vidljivima ili bolnima. Na tržištu postoji širok spektar preparata za tretman ožiljaka, ali nije svaki od njih jednako učinkovit. Nije isto tretirati ožiljak kozmetičkim sredstvom, medicinskim sredstvom ili lijekom za liječenje ožiljka. Preparat koji je registrovan kao lijek prolazi kompleksan set ispitivanja i dokazivanja njegove efikasnosti ali i sigurnosti za čovjeka.

Dr. Nikola Baroš, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, načelnik Klinike za plastično rekonstruktivnu hirurgiju i opekotine na Univerzitetskom Kliničkom centru Banja Luka, ističe važnost pravilnog tretmana ožiljaka. Njegovo zavidno iskustvo u ovoj oblasti, kao i posvećenost pacijentima, čine ga jednim od vodećih stručnjaka u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, „ožiljak je rezultat složenog procesa zarastanja rane koji uključuje niz biohemijskih i ćelijskih interakcija. Kada koža doživi traumu, aktivira se niz složenih mehanizama kako bi se rana zatvorila i prirodno popravila.” Prvo dolazi do krvarenja i formiranja ugruška kako bi se zaustavilo krvarenje i spriječio prodor bakterija, zatim se aktiviraju imunološke ćelije koje čiste područje od stranih tvari i mrtvih ćelija. Nakon toga, fibroblasti počinju proizvoditi kolagen, što dovodi do nastanka novog tkiva koje nije organizovano kao originalna koža, te na kraju dolazi do remodeliranja ožiljka.

Dr. Baroš naglašava da svaki ožiljak prolazi kroz promjene tokom vremena. „U početku ožiljak može biti crven ili izbočen, ali vremenom boja blijedi i približava se boji okolne kože, dok se izbočenost smanjuje. Važno je redovno i pravilno tretirati ožiljak tokom njegovog formiranja, uključujući čišćenje, hidrataciju, zaštitu od sunca i primjenu preporučenih krema ili gelova.” Među opcijama tretmana za ožiljke su površinski tretmani koji uključuju upotrebu krema, gelova ili masti sa sastojcima poput vitamina E, alantoina, hidrokortizona, silikona ili ekstrakta luka, laserska terapija koja stimulira regeneraciju kože i smanjuje crvenilo, injekcije steroida koje smanjuju otok i upalu, hirurške metode poput ekscizije ožiljaka ili dermoabrazije, mikrodermoabrazija koja uklanja gornje slojeve kože finim kristalima, hemijski piling koji koristi kiseline za obnovu kože, te silikonski flasteri ili gelovi koji stvaraju povoljno okruženje za zarastanje i smanjuju vidljivost ožiljka.

Dr. Baroš posebno ističe da preparati za prevenciju nastajanja ožiljaka moraju imati protivupalno i antibakterijsko djelovanje, smanjivati otok, podsticati regeneraciju tkiva i aktivno prodirati u kožu. „Preparat za ožiljke koji se koristi treba biti registrovani kao lijek, što u potpunosti garantuje efikasnost i sigurnost u prevenciji i liječenju ožiljaka naznačene u uputstvu.“ Contractubex je jedini lijek za liječenje ožiljaka dostupan na našem tržištu, sadrži tri aktivne komponente i svaka od njih dokazano djeluje na fiziološko formiranje ožiljka. „Tretman ožiljaka treba započeti odmah nakon potpune epitelizacije ili uklanjanja konaca sa operativne rane, a trajanje treba da bude najmanje devet mjeseci do potpunog fiziološkog formiranja ožiljka“, dodaje Dr. Baroš.

Na kraju, važno je napomenuti da se uvijek treba konsultovati sa stručnjakom kako bi se odabrao najefikasniji tretman za ožiljke. Dr. Baroš svojim bogatim iskustvom pruža stručne savjete i preporuke, pomažući pacijentima da pronađu najbolje rješenje za svoje potrebe. Za više informacija o tretmanima za ožiljke i savjetima stručnjaka posjetite  web stranicu www.biramzdravlje.ba .

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO