Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaTeška industrija” proslavila 50 godina koncertom u Lisinskom: „Mi smo regionalni bend...

Teška industrija” proslavila 50 godina koncertom u Lisinskom: „Mi smo regionalni bend i imamo razloga opstati. Biti popularan samo u Hrvatskoj je premalo“

Na sinoćnjem muzičkom jubileju, regionalni pop-rock bend iz sedamdesetih, osnovan u nekad najpopularnijem sarajevskom okupljalištu, kafani Park, još jednom je potvrdio svoj legendarni status među kolegama i publikom koja je s njima uglas pjevala brojne hitove koji su trajno osvojili radijski eter i top-ljestvice, poput “U meni jesen je”, “Život je maskenbal”, “Majske kiše”, “Šta ti je život”, “Sjenka”, “A i ti me iznevjeri” i mnogi drugi.

“Teška industrija” proslavila je prvih 50 godina postojanja koncertom punih uspomena u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Na slavljeničkoj godišnjici kao gosti su nastupili Halid Bešlić, Matija Dedić, Kiki Rahimovski, Goran Karan, Ivan Dečak i Nikša Bratoš, te prvi bend frontmena Ivice Propadala, “Ars Nova” iz Livna, koji je osnovan pet godina prije “Teške industrije”. 

  • Htjeli smo da to ne bude samo nastup, pjevanje i svirka, nego veselica – otkrili su iz benda.

Koordinator koncerta bio je glumac Enis Bešlagić, a ista mu je uloga pripala i u uvodnom filmu kojim je započela ova posebna noć. Film je napravljen povodom 40. godišnjice benda, a Enis je prisutne vratio u 1973. kada je bend osnovan, te nam ispričao priču o svemu što se te godine događalo.

Bend je od prvih dana imao čvrsto vođstvo u renomiranom hrvatskom umjetniku, slikaru, scenografu i dizajneru Ivici Propadalu, koji je ujedno i basist benda te jedan od njegovih osnivača, zajedno sa kompozitorom, tekstopiscem i gitaristom Vedadom Hadžiabdićem. Na bubnjevima je tradicionalno bio Robert Domitrović, na klavijaturama Marko Palameta, a dvoranom je odjekivao prepoznatljiv glas dugogodišnjeg ženskog vokala Lee Mijatović, u kojoj je bend pronašao “mirnu luku” od njenog dolaska prije 17 godina.

  • Od prvog dana smo kliknuli s njom, ona voli te pjesme, rock… Puno nastupamo, sviramo i imamo razloga opstati. Biti popularan samo u Hrvatskoj je premalo. Mi sviramo po cijeloj regiji – govori Ivica, te otkriva kako će ove godine izaći i monografija benda u izdanju Večernjeg lista koji je ujedno bio organizator koncerta.

Jedan od najprepoznatljivijih bendova regije poznat je i po vrhunskim muzičkim i scenskim nastupima na poznatim manifestacijama, gradskim trgovima, motorijadama, ali i dočecima Nove godine. “Plan je dočekati 60. godišnjicu osnivanja benda, po uzoru na slavne “Rolling Stonese” – kroz smijeh zaključuje Ivica.

Koncert u Lisinskom nije bio samo priznanje kultnom bendu, već i izraz zahvalnosti svim fanovima koji su vjerno pratili “Tešku Industriju” tokom proteklih pet decenija. Sinoćnji nastup bio je prilika za zajedničko slavlje, prisjećanje na nezaboravne trenutke, ali i stvaranje novih uspomena.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO