Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoKompanija Samsung predstavlja novu liniju Neo QLED, MICRO LED, OLED i Lifestyle...

Kompanija Samsung predstavlja novu liniju Neo QLED, MICRO LED, OLED i Lifestyle televizora za 2024. godinu koji su uvod u eru AI ekrana i novog načina života

Neo QLED 8K podiže kvalitet slike i zvuka na potpuno novi nivo s novim NQ8 AI Gen3 procesorom

Snažniji procesori Neo QLED 4K, svjetliji OLED i stručno osmišljeni MICRO LED unaprjeđuju vizuelna iskustva

U Lifestyle liniju dodani su prilagodljivi Soundbar zvučnici Music Frame te The Premiere 8K –

prvi bežični 8K projektor

Kompanija Samsung najavila je svoje najnovije linije QLED, MICRO LED, OLED i Lifestyle ekrana uoči sajma CES® 2024. Najava označava početak ere AI ekrana putem predstavljanja AI procesora sljedeće generacije, koji ima potencijal preoblikovati percepciju mogućnosti pametnih ekrana. Osim što donose poboljšanu kvalitetu slike i zvuka, nove linije ekrana korisnicima pružaju opcije pokretane umjetnom inteligencijom i osigurane Samsung Knox sistemom, s fokusom na poticanje i osnaživanje individualnih stilova života.

“Sada kada živimo u eri hiperpovezanosti, više se ne radi samo o pružanju kvalitetnih vizuelnih iskustava. Ekrani bi trebali unaprijediti naše živote – kako na ekranu, tako i izvan njega”, istaknuo je SW Yong, predsjednik i voditelj poslovanja s vizuelnim ekranima u kompaniji Samsung. “Samsung AI displeji, pokretani tehnologijom umjetne inteligencije na uređaju, osmišljeni su da budu centralni dio domova korisnika, povezujući sve kompatibilne uređaje kako bi korisnicima pružili fleksibilniji i raznovrsniji stil života.”

Udvostručene AI performanse za poboljšanu kvalitetu slike na Neo QLED 8K

Novi Samsung Neo QLED 8K i 4K televizori nude potpuni doživljaj, uključujući sliku visoke kvalitete, premium audio tehnologiju i bogat niz aplikacija i usluga. Jezgra 2024 Neo QLED 8K najnoviji je i najinovativniji Samsung TV procesor do sada: NQ8 AI Gen3, koji ima jedinicu za obradu neuronske mreže (NPU) dvostruko bržu od one na svom prethodniku. Količina neuronskih mreža također se povećala osam puta s 64 na 512, omogućujući prikaz jasnih detalja na ekranu. Zahvaljujući ovom naprednom procesoru, linija 2024 opremljena je neviđenim unaprjeđenim performansama. Neo QLED linija također donosi skup funkcija za poboljšanu kvalitetu slike i dizajna, uključujući:

 • 8K AI Upscaling Pro[1]: Koristi NQ8 AI Gen3 za poboljšano povećanje 8K rezolucije i izoštravanje sadržaja niske rezolucije kako bi se prikazao u ultra visokoj razlučivosti.
 • AI Motion Enhancer Pro: Rješava uobičajene probleme u sportskim sadržajima poput distorzije lopte, emitujući sportske utakmice visoke rezolucije pomoću ove funkcije[2] koju pokreće NQ8 AI Gen3. Funkcija automatski prepoznaje vrstu sporta i koristi duboko učenje za primjenu odgovarajućeg modela detekcije lopte.
 • Real Depth Enhancer Pro: Naglašava detalje u brzopokretnim scenama, koristeći AI za precizno upravljanje mini LED diodama. Prepoznavanjem dijela scene na koji bi se ljudsko oko prirodno fokusiralo i stavljanjem u prvi plan, slike izgledaju realističnije i trodimenzionalno.
 • Infinity Air Design: Nadopunjuje besprijekornu kvalitetu slike Neo QLED 8K sa ekranom dubine svega 12,9 mm[3], omogućavajući impresivno iskustvo gledanja koje se fokusira na visoku rezoluciju i izvanredan kvalitet zvuka. Također nudi jedinstveni efekat ogledala zahvaljujući kojem televizor izgleda kao da lebdi u svojoj okolini.

Performanse Neo QLED 8K zaokružuje besprijekoran audio kvalitet, usporediv sa zadivljujućim 8K kvalitetom slike na ekranu.

 • 2024 Q-Symphony: Omogućava korisnicima povezivanje više bežičnih i Soundbar zvučnika s televizorom ili projektorom za savršenu sinhronizaciju zvuka tokom emisija, filmova i muzike. To je tehnologija koja savršeno usklađuje televizor s bežičnim zvučnicima i Soundbarom.
 • Active Voice Amplifier Pro: Patentirani AI pojačivač dijaloga koji koristi jedinstvenu tehnologiju dubokog učenja za značajno poboljšanje dijaloga i glasova na ekranu. Razdvaja glasove od miješanog zvuka, poboljšavajući zvuk glasa kako bi korisnici lako pratili razgovor na ekranu pri bilo kojoj glasnoći.”

2024 Tizen OS unaprjeđuje iskustvo kućnog televizora

Platforma 2024 Tizen OS postavlja sadržaj u središte Neo QLED 8K linije. Nudi personalizovano iskustvo sadržaja i usluga temeljeno na različitim računima postavljenim na pametnim televizorima. Sada različiti članovi svakog kućanstva sa Samsung pametnim televizorom mogu postaviti profil za personalizovane preporuke i prilagođeno cjelokupno iskustvo.

 • Samsung TV Plus: Ažurirani korisnički interfejs (UI) uključuje novi početni displej s pregledom dostupnog sadržaja, s dodanim kategorijama za brže otkrivanje sadržaja. Usluga će se također povezati sa Samsung računima za lakši pristup omiljenim kanalima i sadržajem korisnika, nudeći personalizovane prijedloge sadržaja na temelju historije gledanja.
 • Designed for Samsung Gaming Hub kontroler: Samsung se udružio s pružaocem gejming dodataka, Performance Designed Products (PDP), kako bi razvio prvi Designed for Samsung Gaming Hub kontroler, koji će biti predstavljen na sajmu CES 2024. Novi bežični kontroler kompanije PDP uključuje ugrađenu, punjivu bateriju koja omogućava do 40 sati igranja po punjenju, zatim 30-stopni Bluetooth bežični prenos s niskom latencijom, Samsung Gaming Hub dugme za pokretanje Gaming Huba, lako upravljivo dugme za kontrolu glasnoće televizora i još mnogo toga.

Povezana, inkluzivna iskustva Samsung ekosistema


[1] Samo QN900D. 8K AI povećanje za druge modele.

[2] Iskustvo gledanja može se razlikovati ovisno o vrsti sadržaja i formatu. Povećanje rezolucije možda se neće primijeniti povezivanje s kompjuterom i Game Mode.

[3] Dubina od 12,9 mm odnosi se samo na 65” QN900D.

Uz Samsung televizore u domu, korisnici mogu iskoristiti prednosti najnovijih inovacija i uživati ​​u besprijekornoj povezanosti uređaja u svakodnevnom životu. U 2024, Samsung će značajno poboljšati povezano iskustvo sa Samsung Daily+[1], središtem za aktivnosti unutar doma. Pruža širok raspon usluga i funkcija – od ličnih treninga i telezdravstva, do videopoziva i rješenja za daljinsko upravljanje računarom – sve u jednom interfejsu. Nove opcije uključuju sljedeće:

 • Praćenje vježbanja[2]: Ova besplatna usluga prikazuje podatke o vježbanju u stvarnom vremenu – poput trajanja vježbanja i otkucaja srca s nosivih uređaja – uz sadržaj na Samsung ekranima kako bi ih zabavljala i informisala tokom vježbanja kod kuće.
 • TechnoGym: Unaprijedite svoje vježbanje kod kuće s visokokvalitetnim fitness i wellness videozapisima vrhunskih svjetskih instruktora iz TechnoGyma. Otkrijte odabrane sadržaje za maksimalne performanse, samo na Samsung televizorima.
 • F45: Korisnici mogu vježbati i pridružiti se intenzivnim treninzima u studiju u jednom od 3.000+ F45 studija širom svijeta.
 • FlexIt: Održavanje individualnih sesija s vrhunskim fitness i wellness stručnjacima.
 • Dr.Tail: Pruža videokonsultacije u stvarnom vremenu s veterinarom u udobnosti domova korisnika. Od osnovnih savjeta za njegu do onih naprednih, Dr. Tail ima odgovore na niz pitanja. Korisnici se mogu povezati s veterinarskim stručnjacima u stvarnom vremenu kad god im to zatreba.
 • Multi Control: Omogućava učinkovitiji rad od kuće pružajući korisnicima kontrolu nad svim ekranima – uključujući televizore, pametne telefone i monitore – pomoću Bluetooth tastature ili miša. Korisnici mogu doživjeti drugačiji način rada kopiranjem i lijepljenjem, čitanjem dokumenata i još mnogo toga na različitim uređajima.

Najnovija linija Samsung televizora i dispjela također dolazi s većom kompatibilnošću različitih uređaja unutar jednog ekosistema, omogućavajući integrisaniju vezu između televizora i pametnih telefona ili nosivih uređaja za još veći stepen prilagodbe, dostupnosti i praktičnosti.

 • Mobile Smart Connect: Lako upravljanje novim funkcijama aplikacija i usluga putem SmartThings Mobile Plugin, koji pametni telefon pretvara u višefunkcionalni daljinski upravljač koji korisnicima pruža veću kontrolu nad njihovim zaslonima. S jednostavnim i prilagodljivim korisničkim interfejsom, aplikacija pruža praktičnost i pristupačnost.

[1] Samsung Daily+ bit će primijenjen na DU7000↑ i dostupan u cijelom svijetu.

[2] Praćenje vježbanja kompatibilno je s Galaxy Watch 4 i novijim, YouTube i TV programskim sadržajem. Kasnije tokom 2024. bit će kompatibilno s raznim uređajima trećih strana.

 • 360 Audio: Funkcija zvuka koja je prethodno bila dostupna na Galaxy uređajima, proširila se i na Samsung televizore. Sada se Samsung Galaxy Buds slušalice bez problema povezuju s televizorom kako bi pružile prostorni zvuk za filmove, emisije i videoigre, omogućavajući korisnicima potpuno uranjanje u vizuelni sadržaj.
 • Vibrary: Uživajte u visokokvalitetnim slikama svojih omiljenih umjetnika putem velikog ekrana Samsung televizora. S ambijentalnim načinom rada svaki dan vas može dočekati djelo vašeg omiljenog umjetnika. Također možete uživati u fotografijama i muzici televizora i mobilnih uređaja putem Castinga uz besprijekorno vizuelno iskustvo.

Najnovija linija televizora i ekrana također se može pohvaliti poboljšanim mogućnostima pristupačnosti, omogućavajući većem broju korisnika da uživaju u svom omiljenom sadržaju na Samsung Neo QLED više nego ikad prije.

 • Audio titlovi: Prva TV opcija na svijetu koja koristi umjetnu inteligenciju i tehnologiju optičkog prepoznavanja znakova (OCR) za pružanje glasovnog vodiča za ugrađene titlove u stvarnom vremenu.
 • Remote for Barrier Free: Aplikacija dizajnirana za korisnike s vizurlnim, slušnim ili fizičkim nedostacima omogućava promišljeno upravljanje televizorom putem pametnog telefona. Visoko prilagodljiva aplikacija uključuje poboljšanja korisničkog interfejsa poput intuitivnog rasporeda tipki, različitih boja i taktilnih povratnih informacija, istovremeno integrišući najnovije funkcije pristupačnosti kompanije Samsung, poput glasovnog vodiča za jednostavan pristup direktno s pametnog telefona.
 • Relumino Together način rada: Relumino je opcija koja slabovidnim osobama omogućava uživanje u omiljenim TV emisijama, filmovima i videoigrama bez potrebe za dodatnom opremom. Uz tehnologiju umjetne inteligencije koja dinamički ocrtava rubove elemenata na ekranu izjednačava boje, opcija omogućava slabovidnim korisnicima da jasnije vide ljude i predmete. Relumino Together način rada nudi standardne ekrane i Relumino ekrane jedan pored drugog, tako da slabovidne osobe i njihove porodice mogu zajedno uživati ​​u TV-u.

MICRO LED: Pomicanje granica tehnologije ekrana

S novim prozirnim MICRO LED ekranom, Samsung korisnicima donosi beskrajne mogućnosti. Ekran, koji izgleda poput prozirnog stakla, ističe se iznimno malim MICRO LED čipom te preciznim procesom proizvodnje koji eliminiše spojeve i lom svjetlosti. To omogućava prozirnom MICRO LED ekranu da stvori jasnu, neometanu sliku za različite primjene, kako u domovima tako i u poslovnim okruženjima.

S modularnim dizajnom koji korisnicima omogućava prilagodbu oblika, veličine i omjera ekrana prema potrebi, MICRO LED predstavlja zaista inovativnu tehnologiju ekrana. Godine istraživanja i razvoja kompanije Samsung – koje proizlaze iz njene stručnosti u poluvodičima – dovele su do izuzetno učinkovitog procesa, omogućavajući da se radni krugovi LED čipa direktno polože na staklo i time umanje gubitak svjetline koji korisnici mogu doživjeti na konvencionalnim ekranima.

Proširena ponuda OLED linije u skladu s preferencijama korisnika

Samsung OLED 2024 televizori nastavljaju tradiciju prošlogodišnjih modela. S95D nudi ultra veliki ekran od 77” za detaljni, visokofrekventni i izuzetno živopisan video. Ekran je 20% svjetliji od prethodnih modela, s dubokom i bogatom crnom bojom i Pantone Validated™ preciznošću boja poboljšanom umjetnom inteligencijom. Samsung je također predstavio modele S90D i S85D u različitim veličinama, od 42” do 83”6[1].

Nova OLED Glare Free tehnologija[2], posebno dizajnirana za OLED 2024 ekrane, čuva preciznost boja i smanjuje refleksije, istovremeno održavajući oštrinu slike kako bi osigurala uzbudljivo iskustvo gledanja čak i pri dnevnom svjetlu. Premaz niske refleksije, optimizovan za OLED, nadilazi kompromis između sjaja i refleksije zahvaljujući novom specijalizovanom sloju tvrdog premaza i uzorku površinskog premaza.

Ekran modela S95D osvojit će korisnike vlastitim naprednim mehanizmima kvalitete slike koji čuvaju savršene bijele, dublje crne i jasne boje. Osim što je do sada najsvjetliji Samsung OLED zaslon, također ima visoke stope osvježavanja do 144 Hz, tako da ljubitelji sporta i igrači videoigara mogu uživati ​​u besprijekornom pokretu i kristalno jasnoj akciji na svojim ekranima.


[1] Veličina i dostupnost OLED modela mogu se razlikovati ovisno o zemlji.

[2] UL-ova provjera potvrđuje tvrdnju o ‘OLED glare free’ procjenom proizvoda u odnosu na standard testiranja Unified Glare Rating (UGR) koji je postavila Međunarodna komisija za osvjetljenje (CIE) i standard testiranja koji je postavila Međunarodna organizacija za standardizaciju.

Novi Lifestyle uređaji pružaju prilagođena Bespoke rješenja za obogaćivanje svakog životnog stila

Osim nagrađivane Lifestyle kolekcije koja uključuje The Frame, The Serif i The Terrace, Samsung ponovno potvrđuje svoju predanost “Ekrani svuda, ekrani za sve” raznim novim uređajima u svojoj najnovijoj Lifestyle liniji. Novi dodaci pružaju novi nivo prilagodbe i personalizacije:

 • The Frame: najprodavaniji Lifestyle televizor dolazi s novim poboljšanjima koja unaprjeđuju umjetničko iskustvo. Sada s više od 2.500 umjetničkih djela iz svjetski poznatih muzeja i galerija u Art Store trgovini, korisnici mogu uživati u još boljem Art Store iskustvu. Nova funkcija produciranja umjetnosti korisnicima The Frame televizora daje uvid u raznoliku kolekciju Art Store trgovine, pružajući im odabrana umjetnička djela besplatno svaki mjesec. Osim toga, The Frame 2024 pomaže smanjiti troškove energije do 10% s mogućnošću prilagodbe varijabilne stope osvježavanja dostupne u Art Mode načinu rada[1].
 • The Premiere 8K projektor: The Premiere 8K je prvi projektor na svijetu koji nudi bežično povezivanje. Eliminišući potrebu za kablovima, ovo rješenje omogućava korisnicima da svoj životni prostor održavaju urednim i organizovanim. Projektor ultra kratkog dometa dolazi s brojnim pametnim funkcijama – poput vrhunskog zvuka kod isključenog ekrana, gejminga u oblaku, uvijek uključenog glasa s mikrofonom dalekog polja i četiri podijeljena ekrana – za proširenu upotrebljivost. Projektor uključuje patentiranu Samsung tehnologiju “Sound-on-Screen”, integrišući modul gornjeg zvučnika i softverske algoritme za impresivno iskustvo zvuka.
 • The Freestyle 2nd Gen: Unaprjeđena verzija prijenosnog projektora donosi Smart Edge Blending koji podržava jednostavno spajanje projekcija s dva The Freestyle uređaja kako bi se stvorio veliki ekran za projekciju slika i videozapisa. Omogućava da dva uređaja projiciraju sliku veličine do 160” s omjerom ekrana 21:9, bez potrebe za ručnim podešavanjem.

Novi Soundbar zvučnici za imerzivno iskustvo zvuka

Za potpuni doživljaj ekosistema kućne zabave, Soundbar 2024 linija zvučnika donosi unaprjeđene modele za još bolje audio doživljaje, posebno poboljšane naprednim AI algoritmima.

 • Music Frame:  Ovaj prilagodljivi zvučnik kompatibilan je sa SmartThings platformom i pruža prostorni zvuk kada se upari s Samsung televizorima i Soundbar zvučnicima. Music Frame može raditi kao samostalan bežični zvučnik ili se može upariti sa Samsung televizorom i Soundbar zvučnikom putem Q-Symphony za poboljšanje basa i prostornog zvuka. Besprijekorno se stapajući s okolinom kamufliranjem u moderne okvire slika, Music Frame pruža visokokvalitetan zvuk bez ugrožavanja estetike.
 • HW-Q990D: Ovaj Soundbar donosi 11.1.4-kanalnu konfiguraciju.
 • HW-S800D: Ovaj ultra tanki Soundbar zvučnik od 1.6”, dizajniran je kako bi se neprimjetno uklopio u svaki prostor i pružao bogat i imerzivan zvuk. S čak 10 zvučnika, uključujući zvučnike iznad glave i središnji kanal za kristalno jasne vokale, S800D ima samo trećinu dubine konvencionalnog Soundbar zvučnika. Kombinacija subwoofera s dubokim basom i pasivnog radijatora također poboljšava iskustvo zvuka dubokim basom bez izobličenja, u kompaktnom obliku.

Linija Samsung televizora za 2024. godinu donosi besprijekorno spajanje najnaprednije tehnologije i korisnički orijentisanog dizajna, donoseći eru personalizovanih, uzbudljivih iskustava koja redefinišu način na koji ljudi žive i komuniciraju sa svojim uređajima.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung nadahnjuje svijet i oblikuje budućnost transformirajućim idejama i tehnologijama. Kompanija redefiniše svijet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, kućanskih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livanih i LED rješenja te pruža potpuno povezano iskustvo kroz svoj SmartThings ekosistem i otvorenu saradnju s partnerima. Za najnovije vijesti posjetite Samsung Newsroom na adresi http://news.samsung.com.


[1]  Ova se karakteristika odnosi na ekran od 55 inča i više.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO