Nedjelja, 16 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoMEĐUNARODNI DAN OPERE U NPS: UŽIVAJTE U KONCERTU MLADE NADE OPERE

MEĐUNARODNI DAN OPERE U NPS: UŽIVAJTE U KONCERTU MLADE NADE OPERE

U srijedu, 25. oktobra 2023. godine u 19.30 sati, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana opere, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličen koncert “Mlade nade opere“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati: Alek Isaković, Bakir Samardžić i Fuad Šetić.

Na koncertu će nastupiti: Hana Salihović, Laura Kozlinger, Adelisa Saračević, Amila Ravkić, Kenan Hasića, Siniša Markanovića, Erol Ramadanović i Nedim Bašić.

Na programu će se naći operne arije svjetskih kompozitora klasične muzike poput G. Rossinia, C. Saint-Saensa, W. A. Mozarta, O. Nicolaia, G. Verdia, J. Masseneta, G. Puccinia, V. Bellinia i G. Bizeta.

Koncert će biti izveden u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

MEĐUNARODNI DAN OPERE

Opera je postala popularna širom Evrope tokom barokne ere, te se počela širiti od 1600. godine.

Ovaj dan slavi i operne izvođače, ali i podstiče nas da naučimo više o ovom umjetničkom i muzičkom obliku. Osnivanje Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu 1946. godine je događaj velike vrijednosti za kulturnu historiju i razvoj muzičke kulture, kako u Sarajevu tako i u Bosni i Hercegovini.

Početak njenog rada značio je obnavljanje Sarajevske filharmonije i osnivanje Muzičke akademije u Sarajevu. Kada neko pomisli na operu, može automatski pomisliti na opernu muziku. Međutim, opera je mnogo više od same muzike. Opera je oblik pozorišta koji uključuje proširenu dramsku kompoziciju.

Osim što se muzički dijelovi pjevaju uz instrumente, većina opera uključuje i druge elemente, kao što su gluma, scenografija, kostimi i balet. Jacopo Peri je komponovao prvu operu „Dafne“ i napisao je 1597. u Firenci. Zbog toga se Italija smatra rodnim mjestom opere.

Na kraju su formirane dvije vrste opera — seria i operu buffa. Prva je dramatična i ozbiljna opera, dok je opera buffa, s druge strane, komična.

Međunarodni dan opere obilježava se 25. oktobra na rođendan Georgesa Bizeta i Johanna Straussa II, kompozitora najpoznatijih svjetskih opera i opereta.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO