Subota, 13 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoPotpuno nova Hyundai KONA veća, svestranija i ispunjena dodacima visoke tehnologije

Potpuno nova Hyundai KONA veća, svestranija i ispunjena dodacima visoke tehnologije

• Nova Hyundai KONA dostupna je u više varijanti pogonskog sklopa, uključujući električnu, hibrid i varijantu sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, te kao sportska N Linija –  ovisno o tržištu i nivou opreme.

• Potpuno nova KONA nudi veći i svestraniji unutrašnji prostor za još veću udobnost putnika i jednostavno odlaganje prtljage putem pametnih električnih vrata prtljažnika.

• Sportski SUV podiže korisničko iskustvo na novi nivo zahvaljujući naprednim tehnologijama, kao što su ažuriranje softvera putem OTA  (over the air) , 12,3“ dvostruki široki displej i različiti napredni sistemi pomoći vozaču.

Unaprijeđeni model dostupan je u više varijanti pogonskih sklopova, uključujući potpuno električni (EV), hibridni električni (HEV) i motor sa unutrašnjim sagorijavevanjem, te sa sportskim N Line verzijama. Razvoj unaprijeđene, futurističke potpuno nove KONA započeo je sa električnim modelom — nekonvencionalnim pristupom dizajniranja automobila koji odražava strategiju ubrzane elektrifikacije Hyundai Motor kompanije. U svim svojim varijantama, potpuno nova KONA prepuna je najsavremenijim tehnologijama, udobnošću i pogodnostima. Nova Kona postaje najveći model SUV B segmenta.

Elementi dizajna koji daju sportski stil i poboljšavaju performanse

„Seamless Horizon“ svjetla ( svjetla u jednoj liniji) daju novom modelu skladan i jedinstven izgled u svakoj od varijanti. Sportski karakter SUV-a utjelovljuje robusna obloga oko lukova točkova sa integrisanim prednjim i zadnjim svjetlima, bočnim dinamičnim klinastim proporcijama i karakterističnim kromiranim letvicama koje se protežu od linije pojasa do spojlera. Njegov poseban dizajn točkova od 19“ je prvi za KONA-u.  Varijante modela KONA sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i hibrid nose sa sobom mnoge prepoznatljive karakteristike električnog vozila. Prednji branik ističe se trodimenzionalnim ukrasom i tablicom umjesto rešetkaste prednje maske. Obe varijante također imaju crne obloge oko točkova.

Hibridna varijanta koristi gornji i donji aktivni zračni otvor za ventilaciju, a varijanta sa unutrašnjim sagorijevanjem ima gornji zračni otvor za ventilaciju za poboljšanje koeficijenta otpora zraka.  Zračni otvor za ventilaciju daje izgled električnog vozila na varijanti motora sa unutrašnjim sagorijevanjem  i na varijantama hibrida te tako poboljšava aerodinamičke performanse obje varijante.

Ostali izvedbama nadahnuta N Line varijanta dodaje agresivniji prednji i stražnji dizajn sa branikom u obliku krila kako bi se naglasio njegov sportski imidž. Dodatne opcije uključuju crni krov, spojler u obliku krila i ekskluzivni dizajn aluminijskih točkova od 19“ kod N Line. Iznutra je N Line varijanta opremljena ekskluzivnim metalnim papučicama i ručicom mjenjača sa oznakom N.

Veći i pametniji unutarnji prostor

Potpuno nova KONA nudi prostraniji, svestraniji unutrašnji prostor za veću udobnost putnika i jednostavno ostavljanje tereta. Potpuno nova KONA također nudi najbolji prostor u klasi sa 60 mm duljim međuosovinskim razmakom, 77 mm većim prostorom za noge i 11 mm većim prostorom za glavu u drugom redu sjedišta, u usporedbi s prethodnom generacijom. Prostor za ramena u drugom redu ima 1.402 mm, ujedno i najveći u svojoj klasi, pružajući najbolji ‘životni prostor’ za putnike. KONA-ina tanka i kruta sjedala, koja su debela samo 85 mm, također dodaju više životnog prostora za putnike u drugom redu.

Osim toga „shift by wire“ mjenjač postavljen iza upravljača omogućuje otvorenu, čistu strukturu konzole koja omogućuje više prostora za stvari i uredan izgled interijera. Potpuno sklopivo sjedište u drugom redu i prtljažni prostor pružaju do 723 litra zadovoljavaju najveći nivo potreba kupaca uz poboljšanu pogodnost pri utovaru. Poboljšan prostor nudi značajno povećanje kapaciteta prtljažnika (+30%) u odnosu na prethodnu generaciju što iznosi 466 litara.

12.3“ integrisani dvostruki dispjel pruža ergonomski upotrebu, dok je opcija prvog reda relaksirajućih sjedišta optimizirana za podjednaku raspodjelu pritiska tijela kako bi se ublažio umor nakon duge vožnje.

Najbolje tehnologije u klasi za više pogodnosti

Kona je prvi Hyundai model koji koristi novu Connected Car Navigation Cockpit (ccNC ) sistem koji pruža naprednu grafiku i savršenu ujedinjenost svih displeja. Ažuriranje usluga, softvera i funkcija dostupni su na daljinu, pa je održavanje i ažuriranje nove generacije KONA-e jednostavnije nego ikad zahvaljujući ažuriranju softvera putem OTA (Over-the-Air) funkcije, što omogućuje vlasnicima da odmah uklone određene probleme bez posjete servisnom centru, ali i da uštede na troškovima . Ambijentalno svjetlo također se može ažurirati i održavati putem OTA funkcije. CCNC je spreman za nadolazeće funkcije na zahtjev kao što su streaming, aplikacije i stavke za personalizaciju.

Prilagodljivo pametno električno otvaranje vrata prtljažnika dodatna je pogodnost za kupce. Vozači mogu odabrati visinu otvaranja i brzinu vrata prtljažnika na displeju infotainment sistema, kao i pritiskom tipke za zatvaranje na tri sekunde na željenoj visini vrata prtljažnika.

Osim toga, KONA-in integrisani memorijski sistem za postavke položaja sjedišta i više priključaka za punjenje uključujući sistem bežičnog punjenja također pružaju praktičnija iskustva. Kona se može otključati, zaključati i pokrenuti pomoću Digital Key 2 Touch sistema putem NFC-a na Appleovim, Samsungovim i Googleovim pametnim mobitelima i satovima (trenutno opcija nedostupno).

Za ozvučenje se brine vrhunski BOSE sistem s devet zvučnika i subwooferom, Sigurnija vožnja uz potpuno novu KONU Potpuno nova KONA prepuna je naprednim sistema za pomoć vozaču (ADAS), kao što su pomoć pri izbjegavanju sudara sprijeda (FCA), pomoć pri održavanju vozne trake (LKA), pomoć pri izbjegavanju sudara u mrtvom uglu (BCA), upozorenje za siguran izlaz (SEW) , pametno ograničavanje brzine (ISLA), sistem upozorenja vozača na umor (DAW) i monitor za praćenje mrtvog ugla (BVM) i pametni sistem aktivacije dugih svjetala (HBA)*. Također je opremljen sa raznim dodacima kada je udobnost vožnje u pitanju, kao što su pametni tempomat (SCC), pametni tempomat (NSCC) temeljen na navigaciji, sistem praćenja vozne trake (LFA) i sistem podrške pri vožnji autoputem (HDA)*.

Za sigurno parkiranje, potpuno nova KONA nudi razne napredne tehnologije kao što su monitor za pregled okolo vozila (SVM), pomoć pri izbjegavanju sudara u raskrsnici (RCCA), upozorenje na udaljenost pri parkiranju naprijed/bočno/nazad (PDW), vožnju unatrag, pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju (PCA) i pomoć pri parkiranju putem daljinskog upravljanja (RSPA)*.

Dimenzije po varijanti:

StavkePotpuno Nova KONA ICE/HEVPotpuno nova KONA EV
Dužina4,350 mm4.335 mm
Širina1,825 mm1.825 mm
Visina1,580 mm ( sa 17” točkovima)1.575 mm
Međuosovinski razmak2,660 mm2,660 mm

Opcije pogonskog sklopa

Kona pruža najpouzdanije i najsigurnije iskustvo vožnje svojim vozačima. U Europi Smart Stream 1.6 T-GDi motor dolazi sa opcijom pogona na dva i na četiri točka,  te pruža maksimalnu snagu od 198 KS te obrtni momenat od 265 Nm i maksimalnu snagu od 210 km/h. Također dostupan je i Kappa 1.0 benzinski motor sa 120 KS i obrtni momenat od 200 Nm, te maksimalnom brzinom od 180 km/h. Oba motora mogu biti uparena sa 6 brzinskim manualnim mjenjačem i 7 brzinskim mjenjačem sa duplim kvačilom.

Kada je Hybrid u pitanju Kona je dostupna sa pogonom na dva točka i baterijom visokog napona od 240 V – 1.32 kWh. Ista je uparena sa 6 brzinskim DCT mjenjačem. Performanse 1.6 GDi benzinskog motora u kombinaciji sa električnim motorom pružaju snagu od 139 KS i obrtni momenat od 265 Nm.

Kada je električna KONA u pitanju biti će dostupne dvije baterije ona sa standardnim kapaciteta 48,4 kWh i l baterijom dugog dometa  kapaciteta 65,4 kWh. Domet će u prvom slučaju iznositi 377 km, a u drugom 514 kilometara (WLTP ciklus) što je ujedno najveći domet u B SUV segmentu. Za razliku od modela IONIQ 5 i IONIQ 6  koji su bazirani na E -GMP koja je razvijena isključivo za električna vozila,  Kona je bazirana na platformi konvencionalnog vozila.  Vozač će na raspolaganju imati 133 KS i 255 Nm obrtnog momenta, odnosno 201 KS i 255 Nm ovisno o verziji modela/bateriji koju izabere.

Boje

Kona je dostupna u paleti od ukupno 16 boja, te opcijom krova u drugoj boji, kao i dvije boje unutrašnjosti. Kada je riječ o bojama svaka varijanta ima svoju boju prilikom predstavljanja tako za varijantu motora sa unutrašnjim sagorijevanjem to je „Mirage Green“, a za varijantu hibrida to je „Denim Blue Pearl“

KONA u Bosni i Hercegovini

Kada je naše tržište u pitanju u ponudi  će se naći sve dostupne naprijed pomenute varijante hibrida i sa varijanta motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.  

Kada je varijanta motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u pitanju u ponudi će se naći  šest paketa opreme i to: Art, Urban, Style, Premium, Prestige i Luxury sa rasponom cijena od 52.950 do 65.590 KM sa PDV- om, dok kod hibrida u ponudi će biti pet paketa opreme: Urban, Style, Premium, Prestige i Luxury, a raspon cijena se kreće od 62.990 KM do 72.490 KM sa PDV.  Za određeni broj vozila biti će i dostupan i promotivni popust od 4.000 KM, tako da prvi paket modela KONA varijanta SUS motora će biti 48.900 KM sa PDV-om. Iako je električna KONA nešto ranije imala svoju europsku premijeru i testnu vožnju u Nošovicama u Češkoj na kojoj su učestvovali i predstavnici medija iz naše zemlje, ipak ovu varijantu modela na našem tržištu ćemo imati početkom naredne godine.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO