Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoZa Svjetski dan srce Zeničanima na dvije lokacije mjereni pritisak i šećer...

Za Svjetski dan srce Zeničanima na dvije lokacije mjereni pritisak i šećer u krvi

Institut za zdravlje i sigurnost hrane  danas je obilježio 29. septembar, Svjetski dan srca, akcijom mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska na dvije lokacije u Zenici, Trgu Alije Izetbegovića i Shopping centru Zenica.

Nekoliko stotina Zeničana iskoristilo je priliku da provjeri svoje zdravstveno stanje, ali i dobije savjete iz nutricionizma i općeg zdravlja. Onima kojima su analiza šećera ili mjerenje pritiska pokazali loše rezultate, dobili su osnovne savjete i preporuke na licu mjesta.

Moto ovogodišnje kampanje je “Čuvajte Vaše srce – volite Vaše srce“.

– Cilj akcije je da educiramo javnost o kardiovaskularnim bolestima, obzirom da su to bolesti koje odnose najviše života – u prosjeku 18,6 miliona ljudi godišnje u svijetu. Govorimo o bolestima koje se mogu prevenirati, ako uvedemo male promjene u našem načinu života, kao što su zdrava prehrana, umjerena fizička aktivnost i prestanak pušenja – kazala je rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti pri INZ-a dr. SPEC. Elma Kuduzović.

Ona podsjeća kako je srce “najjača pumpa u našem organizmu“, koja pomaže da sve bude u pokretu te da sve funkcije u organizmu funkcionišu besprijekorno. Međutim, usprkos snazi, srce tokom života postaje ranjivo. Pogotovo ako postoje riziko faktori – visok krvni pritisak, nezdrava ishrana, visok holesterol, dijabetes, zagađenje zraka, gojaznost, upotreba duhana, bolesti, stres…

– Cilj obilježavanja ovog dana je skretanje pažnje da se ove bolesti mogu spriječiti, ali također i zagovaranje prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije – kazala je Kuduzović.

Stručna saradnica za nutricionizam INZ-a Maja Jonjić-Trifković podvukla je da je ishrana vrlo važna u suzbijanju i ovih hroničnih nezaraznih bolesti.

– Većinu njih je moguće spriječiti zdravim stilovima života, prije svega pravilnom prehranom i redovnom fizičkom aktivnošću. To je ono što je i moto naše kampanje, jer naglasak upravo i stavljamo na prevenciju. A to je, zaista, nekoliko malih koraka u svojoj svakodnevnici, koju svako od nas može promijeniti da utiče na pojavu ovih bolesti ili, ako je bolest već prisutna, pravilnom dijeto-terapijom odgoditi ili izbjeći komplikacije – kazala je Jonjić- Trifković.

Akcija INZ-a je provedena danas uz pomoć učenica i učenika Medicinske škole Zenica.

INZ

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO