Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoSamsung u saradnji s Muzejom umjetnosti Metropolitan donosi vrhunsku umjetnost na The...

Samsung u saradnji s Muzejom umjetnosti Metropolitan donosi vrhunsku umjetnost na The Frame televizore

Od Van Gogha do drevnog Egipta, korisnici platforme Samsung Art Store mogu birati između 38 umjetničkih djela

Samsung Electronics najavio je saradnju s njujorškim Muzejom umjetnosti Metropolitan (Met) kako bi donijeli neka od najcjenjenijih umjetničkih djela na The Frame televizore. Odabir kultnih umjetničkih djela predstavljen je na Samsung Art Store[1] platformi koja omogućava korisnicima da transformišuu izgled svakog prostora prikazivanjem više od 2.300 umjetničkih djela, uključujući radove najpoznatijih umjetnika, muzeja i stručnjaka iz industrije.

Korisnici Samsung Art Store platforme mogu birati između 38 djela iz širokog spektra čuvenih kustoskih odjeljenja Met muzeja, uključujući američku, azijsku, egipatsku, evropsku, islamsku umjetnost i druge. Umjetnička djela odabrala je Daria Greene, kustosica platforme Samsung Art Store. Ponuda sadrži digitalne reprodukcije visoke rezolucije poznatih umjetničkih djela iz različitih kultura i vremenskih razdoblja, a radovi su trenutno izloženi u muzeju Met u New Yorku.

Samsung Art Store korisnici u svom domu mogu izložiti omiljena umjetnička djela, kao što su: Baletska proba na bini Edgara Degasa (oko 1874.); Suncokreti Vincenta Van Gogha (1887.); Mrtva priroda s jabukama i loncem jaglaca Paula Cézannea (oko 1890.); i Cirkuska parada Georgesa Seurata (1887./1888.). Korisnici The Frame televizora također mogu izložiti drevne artefakte kao što je egipatsko Horusovo oko ili Wedjat[2]  (oko 1070.–664. pr. Kr.) i srednjovjekovna blaga poput Jednorog počiva u vrtu (1495.–1505.), poznate francuske i južnonizozemske tapiserije iz serije Lov na jednoroga. Slavna japanska umjetnička djela kao što su Pod mostom Mannen u Fukagawi Katsushike Hokusaija (oko 1830.–1832.) te Koncizne ilustrirane biografije redovnika Nichirena Utagawe Kuniyoshija: Smirivanje olujnog mora u Tsunodi u progonstvu na otoku Sado (1835./1836.), također se mogu prikazati na The Frame televizoru. Kolekcija sadrži i nekoliko historijsko značajnih američkih djela poput Washington prelazi rijeku Delaware umjetnika Emanuela Leutzea (1851.).

“Od svog osnivanja 1870. godine, Met je posvećen uvođenju umjetnosti i kulture u svakodnevni život posjetitelja i umjetničkih entuzijasta širom svijeta. Naša saradnja s kompanijom Samsung pokreće ovu misiju na novi i moderan način, omogućavajući korisnicima da u vlastitom domu uživaju u kultnim umjetničkim djelima iz kolekcije Met muzeja. Dok korisnici istražuju ponudu i biraju umjetnine za izlaganje, ovaj program će stvoriti novi dijalog o umjetnosti, kreativnosti i tehnologiji“, rekao je Josh Romm, voditelj globalnog licenciranja i partnerstva, Met.

Cilj Meta da kroz svoje kolekcije predstavi nove ideje i neočekivane veze kroz vrijeme i kulture savršeno se uklapa u partnerstvo sa Samsung Art Store, jednom od najvećih digitalnih platformi te vrste. Izlažući Prikazivanjem djela, iz muzeja i umjetničkih galerija širom svijeta, korisnicima The Frame televizora u 42 zemlje, Samsung Art Store istražuje stoljeća umjetnosti, od starih majstora kao što su Botticelli, Leonardo, Goya i Van Gogh, do savremenih umjetnika kao što je Shinique Smith i mnogi drugi kroz raznolik mjesečni program.

“Ponosni smo na saradnju Samsung Art Store s Muzejom umjetnosti Metropolitan jer ćemo svjetski poznata umjetnička djela dovesti u milione domova širom svijeta. U kompaniji Samsung neprestano radimo na redefinisanju doživljaja zabave kroz tehnološke inovacije te nas veseli partnerstvo s takvom kultnom institucijom kako bi korisnicima po prvi put omogućili uživanje u kulturnom blagu Met muzeja, putem modernog digitalnog platna i iz udobnosti njihovog doma“, rekao je Sang Kim, izvršni potpredsjednik i generalni menadžer za usluge za Sjevernu Ameriku u kompaniji Samsung Electronics.

Samsung Art Store je dostupan isključivo na Samsung The Frame 4K pametnom televizoru koji sadrži milijardu nijansi boja i okvira, osiguravajući živopisan i realističan prikaz gledanog sadržaja kada je uključen, a remek-djelo kada je isključen. Njegov mat ekran značajno smanjuje refleksije svjetlosti kako bi se dobila završna obrada slična platnu – savršena za izlaganje digitalnih umjetničkih kolekcija s platforme Samsung Art Store zajedno s ličnim fotografijama. Korisnici mogu birati između različitih TV okvira, koji podsjećaju na okvire za slike, a sve kako bi prilagodili svoj prostor. Osim toga, mogu nadograditi tanki zidni nosač na automatski okretni zidni nosač[3] koji omogućava okomit i vodoravan prikaz sadržaja. Tako se sva umjetnička djela mogu prikazati tačno onako kako je umjetnik zamislio.

O METU

Muzej umjetnosti Metropolitan su 1870. godine osnovali američki građani – poslovni ljudi, stručnjaci za financije, kao i vodeći umjetnici i mislioci tog vremena – koji su željeli stvoriti muzej kako bi približili umjetnost i umjetničko obrazovanje američkom narodu. Danas Met izlaže desetine hiljada predmeta koji pokrivaju 5.000 godina umjetnosti iz cijelog svijeta kako bi ih svi mogli doživjeti i uživati u njima. Muzej se nalazi na dvije kultne lokacije u New Yorku – The Met Fifth Avenue i The Met Cloisters. Milioni ljudi također učestvuju u doživljaju Meta online. Od svog osnivanja, Met je uvijek težio biti više od riznice rijetkih i lijepih predmeta. Umjetnost svakog dana oživljava u galerijama muzeja te kroz njegove izložbe i događaje, otkrivajuću nove ideje i neočekivane veze kroz vrijeme i kroz kulture.

O SAMSUNG ART STORE

 Samsung Art Store, najveća svjetska umjetnička platforma za televizore, omogućava korisnicima The Frame televizora kompanije Samsung da neprestano transformišu svoj prostor s više od 2.300 digitalnih umjetničkih djela od 800 umjetnika u saradnji sa svjetski poznatim muzejima, galerijama i vodećim e-trgovinama umjetnina. Samsung Art Store promišljeno njeguje kolekcije digitalne umjetnosti kako bi zadovoljili svačiji ukus, od djela nadahnutih praznicima do slika starijih majstora poput Botticellija i Leonarda, kultnih umjetnika poput Dalija i Van Gogha te savremenih stvaratelja poput Codyja Cobba, Saya Woolfalk I Shinique Smitha.

O SAMSUNG ELECTORNICS TVRTKI

Samsung nadahnjuje svijet i oblikuje budućnost transformišućim idejama i tehnologijama. Kompanija redefiniše svijet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, lijevanih i LED rješenja. Za najnovije vijesti posjetite Samsung Newsroom na adresi http://news.samsung.com.


[1] Jednogodišnja pretplata za Samsung Art Store košta 4,99 dolara mjesečno ili 49,90 dolara godišnje.

[2] Wedjat je drevni egipatski amulet koji predstavlja izliječeno oko Horusa, drevnog egipatskog boga. Oko je često prikazano kao kombinacija ljudskog i sokolovog oka.

[3] Automatski okretni zidni nosač prodaje se zasebno i kompatibilan je s modelima The Frame televizora koji sadrže veličinu ekrana od 43, 50, 55 i 65 inča za 2022-2023. godinu.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO