Nedjelja, 26 Marta, 2023
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoU okviru implementacije projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” koji realizuje Udruženje...

U okviru implementacije projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” koji realizuje Udruženje Zdravi Tim održana prva radionica sa studentima

U okviru implementacije projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” koji realizuje Udruženje “Zdravi tim” u mjesecu podizanja svijesti o ženskom karcinomu, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja danas je održana prva ovogodišnja radionica sa studentima Internacionalnog Burch Univerziteta na Ilidži.

Bila je ovo prilika za mlade djevojke da se zajedno na jednom mjestu dodatno educiraju i govore o tehnikama samopregleda dojki i važnosti u cilju prevencije karcinoma dojke i njegovom ranom otkrivanju.

Samopregled dojke može biti najvažniji korak u ranom otkrivanju nekih od nepravilnosti i promjena na dojci, a o načinu i važnosti izvođenja tehnika samopregleda govorila je doktorica Alma Suljić, članica Udruženja “Zdravi Tim”.

“Prevencija je jedan od najboljih i najvažnijih koraka u očuvanju zdravlja svakog pojedinca, a naročito kada su u pitanju maligne bolesti kao što je karcinom dojke. Blagovremeno prepoznavanje simptoma i znakova bolesti omogućava zaustavljanje iste u ranim fazama, te pacijenticama nudi veće izglede za postizanje potpunog izlječenja. Samopregled je jednostavan za izvesti, ne košta ništa, a može biti presudan korak ka pravovremenom otkrivanju bolesti i što bezbolnijem i bržem procesu liječenja i oporavka. “- poručila je doktorica Alma Suljić.

Rak dojke je daleko najčešći rak kod žena širom svijeta, kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Oko 1.38 miliona novih slučajeva i 458.000 smrti od raka dojke desi se svake godine – (SZO). U zemljama s niskim i srednjim prihodima učestalost se u proteklim godinama stalno povećava…

“Na današnjoj radionici koja je bila planirana za studentice, iznenađeni smo da je među učesnicima za razliku od prethodnih naših radionica bilo i muških studenta, što nas je prijatno iznenadilo i ukazuje na to da se pogledi na život mijenjaju kao i javno interesovanje i muškog dijela populacije za važnost i prevenciju ženskog zdravlja. Drago nam je da ovo prestaje u našem društvu biti “Tabu” tema i da se sve više ukazuje na značaj i prevenciju kod žena.” – istakla je Fatima Nikšić, predsjednica Udruženja Zdravi Tim.

“Zahvalili bismo se svim našim Partnerima i Prijateljima Projekta koji su nam dali veliku podršku u realizaciji ovih veoma važnih edukativnih radionica u cilju prevencije nastanka karcinoma dojke, kao i na poklonima koje su pripremili za sve učesnice. Osim slatkiša, kafe, šminke, vaučera, edukativnog letka i školskog materijala, za studentice danas posebne poklone za intimnu njegu pripremila je i Gloria Prirodna Kozmetika. Također bismo napomenuli da već u ponedjeljak 24. oktobra imamo slijedeću radionicu za žene u hotelu Hills od 18,00 sati i da će među učesnicama biti i naša gošća novinarka Eldina Zolj Balenović, koja će sa nama podijeliti svoju životnu priču o borbi sa karcinomom. Broj mjesta je ograničen, tako da zainteresovane žene mogu da se prijave putem kreiranog događaja na društvenim mrežama.”- poručuju iz Udruženja Zdravi Tim.

Partneri i Prijatelji projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” su:

PARTNERI: Health Focus, Hyundai BH, AD Plus, Platinium, Hotel Hills, Philips, Techno Shop, Alma Ras, Gloria Prirodna Kozmetika i Mikrokreditna Fondacija Lider

PRIJATELJI projekta: Grand kafa, Klas, Svjetlost Komerc, Mak Zara, Tops, Point Store, Inela BK Lifestyle, Modni Studio Fashion Room, ella voda, te essence i Catrice Cosmetics.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO