Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanja8. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva

8. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva

Inkluzivne radionice i ove godine dio su Juventafesta

U vremenu kada su očekivanja mladih svedena na minimum Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest ulijeva nadu da se njihov glas, promišljanje društvene realnosti, njihova ljubav i kulturni izričaj ipak može daleko čuti. Za 8. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će biti održan u Sarajevu od 9. do 13.  septembra, selektovano je pet izuzetnih predstava, iz BiH i regiona, a već tradicionalno učesnicima festivala bit će pružena prilika za kreativni razvoj kroz niz radionica.

Poseban značaj radionicama daje činjenica da će Juventafest, koji je prošle godine postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju i ove godine poželjeti dobrodošlicu srednjoškolcima iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i srednjoškolce iz Udruženja „Život sa Down sindromom“.

Tako će, slaveći stvaralačku energiju, kreativnost i različitost vođena iskusnom mentoricom, glumicom Alisom Čajić-Drmać, grupa učesnika Juventafesta kroz radionicu „Mašta može svašta“ oživjeti masku od gipsa, udahnuti joj karakter i prevazići svu okrutnost koja danas vlada svijetom.

„Radionica plesa“ čiji će program predstavljati fuziju savremenog plesa i fizičkog teatra povjerena je sjajnoj glmici i nekadašnjoj ritmičkoj gimnastičarki Amili Terzimehić. Kako ističe mentorica cilj radionice jeste pomjeranje vlastitih granica, oslobađanje tijela i ono najvrijednije – druženje i razvijanje prijateljstava kroz grupni rad.

Muziku kao velikog prijatelja svoj cijeli život doživljava profesorica i pjevačica Negra Čičić, koja će s grupom učesnika Juventafesta kroz radionicu „Pusti muzici da te vodi“ pokazati  kako probuditi svoje tijelo, otkriti šta je sve moguće, a sve je moguće!

Radionicu „Osnove animacije“ vodit će iskusni i nadahnuti Filip Eldan, glumac i lutkar iz Varaždina, čiji je cilj mlade upoznati sa različitim lutkarskim tehnikama (teatar sjena, UV teatar, teatar objekata, odnos glumca i lutke) te njihovom primjenom u dramskoj igri. Na kraju, dodajmo i to da će i ove godine pod vodstvom dramatugrinje i selektorice 8. Juventafesta Emine Omerović  biti održana radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama. Cilj radionice „Skice za ideju“  jeste ovladavanje novim dramsko-pedagoškim tehnikama kroz  međusobno razmjenjivanje iskustva u radu sa srednjoškolcima

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO