Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaLijekoviti drijenjak: Liječi anemiju, probavu i pomaže kod bolesti bubrega!

Lijekoviti drijenjak: Liječi anemiju, probavu i pomaže kod bolesti bubrega!

Pravo je vrijeme za berbu drijenjaka, počeli su sazrijevati i iskoristite priliku boraveći u prirodi, da obezbijedite sebi određenu količinu ovog magičnog samoniklog ploda koji ima mnoga ljekovita svojstva. Njegov plod je dragocjen.

Drenjine su specifične po tome što imaju ljekovita svojstva. Ona odgovaraju ljudskom organizmu i daju mu potrebne vitamine, kiseline i sve ostalo što je potrebno kako bi tijelo moglo normalno i zdravo funkcionirati. Zbog otpornosti samog stabla koje može doživjeti kasnu starost i fantastičnih zdravstvenih i ljekovitih svojstava ploda – poznata je uzrečica koju često čujemo: Zdrav kao dren.

Drenjine, inače, sazrijevaju od jula do sredine oktobra, što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine. Obiluju vitaminom C (čak dvostruko više od pomorandže), taninima i pektinom, a sadrže i glioksalnu i organske kiseline, šećer i sluz.

Nesazrele i zrele drenjine koriste se za ublažavanje raznih crijevnih, odnosno probavnih problema kao što su proljev ili razne groznice uzrokovane problemima probavnog sistema. Ljekoviti sadržaj drenjine uključuje prirodni šećer, sluz, smolu, pektin, organske kiseline i druge zdrave tvari.

Plodovi drijena

Osim toga, ruski naučnici su ustanovili da plodovi imaju antimikrobiološko dejstvo, kao i da se njihovo “meso” i ulje iz sjemenki može koristiti za obnavljanje spoljašnjih i unutrašnjih epidermalnih tkiva. Slatko, kompot, džem i sok od zrelih drenjina ljekoviti su gotovo koliko i svježi plodovi. Zato se smatraju prijatnim i, istovremeno, ljekovitim poslasticama koje bi što češće trebalo da se nađu u jelovniku.

Drenjine se svrstavaju i u bezglutensku hranu, a zanimljivo je da se u mediteranskim zemljama nedozreli plodovi konzervišu u slanoj vodi kao masline.

Drijenjak je kralj među šumskim voćkama. Mnogo je zdrav. Djeci koja su u razvoju treba davati da jedu što veću količinu ovog čudotvornog šumskog voća. Usporava starenje, zateže kožu.  Pomaže kod svih oboljenja, reumatizma, nervoze, depresije, nesanica, alergija, stomačnih problema, popravlja krvnu sliku.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO