Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaUncategorizedJack Rusell: Inteligentni, razigrani i vjerni psi

Jack Rusell: Inteligentni, razigrani i vjerni psi

Ova je pasmina ime dobila po svom prvom uzgajivaču Johnu (nadimak ”Jack”) Russellu (1795 – 1883).

Ova pasmina u današnjem obliku potječe iz Australije jer se tamo najviše uzgaja unatoč engleskim korijenima. Razlog je tome područje primjene ove pasmine. Jack Russell terijer tipičan je lovački pas čiji su preci u Australiji korišteni za lov na lisice. Godine 1850. engleski su doseljenici u Australiju unijeli dvije lisice jer australski divlji pas dingo lovcima nije bio zanimljiv. No, lisice su se nekontrolirano razmnožavale jer nisu imale prirodnog neprijatelja te se uskoro javila potreba za njihovim izlovom.

Lovački su psi postali vrlo traženi jer su zbog sitne građe mogli ući u zečje ili vombatove jame koje su nastanile lisice, a osim toga trebali su biti izdržljivi na duge staze. Za razliku od Parson Russell terijera koji može trčati na duge staze, maleni Jack Russell terijer za kratke staze u ovom slučaju ipak ima prednost. Službeno, povijest Jack Russell terijera započinje tek 1972. osnivanjem australskog Jack Russell terijer kluba. I danas je Australija najutjecajnija zemlja u razvoju ove pasmine. Ovi su energični psi popularnost stekli zahvaljujući američkoj seriji „Frasier” u kojoj se pas Moose pojavljivao kroz 192 epizode i bio viđen na brojnim ekranima. Postao je četveronožna holivudska zvijezda.

Jack Russell terijeri još se i danas koriste u lovu na lisice, jazavce i svisce. U međuvremenu je postao vrlo omiljen obiteljski pas ili pas za pratnju.

Stas: malen i okretan

Jack Russell terijer uvijek nešto istražuje i njuška u blizini poda. Prema standardu visina je grebena ovog psa 25 do 30 cm. Idealna je težina 5 do 6 kg. Zbog kratkih nogu ovi su psi dulji nego što su visoki. Opseg im je prsnog koša između 40 i 43 cm, a naročito je bitan za njegovu namjenu kao lovačkog psa. Veći prsni koš onemogućio bi ovom terijeru prolaziti kroz lisičje rovove. Uši su mu u obliku slova V i spuštene su. Dok juri uokolo, što često i rado čini, rep mu je uspravan, a kada miruje rep mu je spušten.

Krzno i boja

Obilježje je ove pasmine tipična kombinacija boja – pretežno je bijela krzna s mrljama raznih nijansi crne, smeđe ili zlatne boje. Mrlje mogu biti raspoređene kao na kravljem krznu ili su na manjim površinama. Osobito zanimljivo djeluje mrlja oko oka gdje udio bijele boje mora prevladavati. Struktura krzna može biti glatka, gruba ili oštra.

Karakter

Jack Russell terijer možda izgleda maleno i slatko, ali ima srce vrijednog lovca. Ova kombinacija često uzrokuje krivu procjenu o držanju ovog psa i njegovoj potrebi za kretanjem. Živahan je, vrlo aktivan i sve je samo ne lijen. Ovaj temperamentni pas odlikuje se i jakom voljom. Općenito se smatra da je ova pasmina primjerena za djecu, ali treba biti oprezan ako se radi o maloj djeci. Uz dosljedan odgoj ovom je malom psu potrebno: kretanje, kretanje, kretanje! Uz odgovarajuću socijalizaciju dok je još štene, ova je pasmina otvorena prema drugim psima, malim životinjama i mačkama. Uz ljubav prema svojim vlasnicima, njegova je velika ljubav i lov. Svojim će vlasnicima Jack Russell terijer donijeti mnogo veselja jer je prijateljski nastrojen, otvoren, odvažan i marljiv.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO