Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaSiguran prostor za mlade poruka je povodom Svjetskog dana mladih

Siguran prostor za mlade poruka je povodom Svjetskog dana mladih

Promocijom uloge mladih oba pola kao ključnih partnera u ostvarivanju ljudskih prava i razvoja danas u svijetu obilježava se Svjetski dan mladih.

Globalna poruka Ujedinjenih naroda za Svjetski dan mladih glasi: „Siguran prostor za mlade“
Mladi trebaju sigurne prostore u kojima mogu da se sastanu, angažuju se u aktivnostima vezanim za njihove raznovrsne potrebe i interese, učestvuju u procesima donošenja odluka i slobodno se izražavaju. Iako postoji mnogo vrsta prostora, sigurni prostori osiguravaju dostojanstvo i sigurnost mladih. Sigurni prostori, kao što su građanski prostori, omogućavaju mladima da se uključe u pitanja upravljanja; javni prostori daju mladima priliku da učestvuju u sportskim i drugim slobodnim aktivnostima u zajednici; digitalni prostori pomažu mladima da interaguju praktično preko granica sa svima i dobro planirani fizički prostori mogu pomoći u prilagođavanju potrebama različitih mladih, naročito onima koji su osjetljivi na marginalizaciju ili nasilje.
Osiguravanjem inkluzivnih sigurnih prostora, mladi različitih profila, posebno onih izvan lokalne zajednice, moraju biti sigurni u poštovanje i samopoštovanje. Na primjer, u humanitarnim ili konfliktnim uslovima, mladi će možda imati dovoljno prostora da se potpuno izraze, a da se ne osjećaju neprijatno ili nepoželjno. Slično tome, bez postojanja sigurnog prostora, mladi različite rase, etničke pripadnosti, spola, vjerske pripadnosti ili kulture mogu se osjećati zastrašujuće da slobodno doprinesu zajednici. Kada mladi imaju sigurne prostore za angažovanje, oni mogu efikasno doprinijeti razvoju, uključujući mir i socijalnu koheziju.

 

Mladi u BiH čine petinu društva, ali su često isključeni iz političkih, ekonomskih i društvenih sfera i procesa.
Ako želimo mirniji svijet, ne možemo više priuštiti da izostavljamo mlade ljude. Moramo ih slušati i raditi s njima!
Svim mladima širom svijeta sretan Svjetski dan mladih želi Zdravi portal i udruženje Zdravi Tim.
OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO