Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleAdnan Hajrulahović Haad – Majice sa motivom bosanskog ćilima

Adnan Hajrulahović Haad – Majice sa motivom bosanskog ćilima

Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, većinom orijentalnog izgleda koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost naroda u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja koja ima svoj, bosanski ćilim, kao osoben vid primijenjene, narodne, tradicijske likovnosti.
Najobičnije bosanski ćilimi su crvene pozadine i imaju raznovrsne mustre po sebi. A na krajevima kocke u formi žaba na raznim pozadinama. Prisutna je i plava podloga za bosanske ćilime.
Bosanske ćilime krasi ljepota, bogata likovna ornamentika, kolorit.  Najpoznatiji je tzv. begovski ćilim koji je tkan više mjeseci. Kada bi ga završili, bio bi iznesen napolje, prema suncu i kroz njega nije smjela proći niti jedna zraka, što bi dokazivalo gustoću tkanja, kvalitet.  Za izradu ćilima koristila se vuna domaće ovce, a za bojenje uglavnom biljni sastojci.

Od ukrasa uglavnom se koristila prava, cik-cak linija, trokut, romb, također i motivi iz flore i faune, rađeni veoma stilizovano. Bosanski ćilim ima važnu ulogu u bosanskoj kulturi.
Prije su žene same pravile ove ćilime i često su davani kao pokloni, a skoro uvijek pokrivali podove starih bosanskih kuća. Bosanski ćilim je nit identiteta a njedreći i šireći priču o bosanskom ćilimu modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad njedri vrijednosti moderne Bosne i Hercegovine.
Majicu sa motivom bosanskog ćilima modnog dizajnera Adnan-a Hajrulahović Haad, ili majice sa bilo kojim drugim motivom i štampom po želji, možete naručiti na vašu adresu porukom na fb stranici  https://www.facebook.com/HaadGetaGame/ ili na mail: info@haad.ba i telefon +387 33 227 997.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO