Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaU čaši ledene kafe ima više od pola dnevne doze šećera

U čaši ledene kafe ima više od pola dnevne doze šećera

Oko 70 miligrama kofeina nalazi se u čaši ledene kafe. Upravo zbog toga na ambalaži ovog proizvoda uglavnom stoji kako nije dobro da ih piju djeca, trudnice i dojilje.
Na prvome mjestu na popisu sastojaka u ovim napicima je mlijeko što znači da ga ima najviše, u nekim od napitaka i više od 90 posto. Mlijeko se u napicima nalazi u tekućem obliku (mlijeko u prahu dodano je tekućem mlijeku u nekima od napitaka), u nekim je obrano, dok u drugima punomasno. U nekim ima više masnih kiselina. Prekomjeran unos masnih kiselina iz mlijeka može dovesti do razvoja bolesti srca i krvnih žila te bi odrasli zbog toga trebali odabrati obrana mlijeka s manje masti.
Prvenstveno zbog mlijeka koje je lako kvarljivo, ovi proizvodi su pasterizirani ili sterilizirani. Oba procesa koriste visoke temperature kako bi se uništili štetni mikroorganizmi, no za sterilizaciju su potrebne više temperature pa sterilizirani proizvodi mogu duže trajati.
Budući da ovo jesu kafe, sadrže i različite udjele kafe. Na nekima je navedeno kako sadrže pripravak kafe kojem je glavni sastojak ekstrakt kafe. Ekstrakt kave je koncentrirani proizvod koji se dobiva ekstrakcijom iz prženih zrna kafe koji, prema propisima, mora sadržavati samo topive i aromatske sastojke kave. Na drugima je pak samo navedeno kako sadrže kafu. Budući da ona sadrži stimulans kofein, količina je većinom navedena. Pa tako neke imaju 35 miligrama kofeina na 100 mililitara što bi bilo oko 70 miligrama na cijelo pakiranje. Zbog toga je na nekim od proizvoda navedeno kako nisu za djecu, trudnice i dojilje. Na primjer, šoljica kafe sadrži od 50 do 120 miligrama kofeina. Ne treba iznenaditi da ovi napici sadrže i šećer.
Količina šećera u njima je poprilično velika. Većina napitaka sadrži oko dvije kašičice na 100 mililitara što je oko četiri kašičice na cijelo pakiranje. Preporučena dnevna količina šećera je oko sedam što znači da samo jednom ovakvom kavom premašujemo polovinu preporučene dnevne doze.
Naposljetku, ovi napici ne sadrže konzervanse jer su pasterizirani ili sterilizirani. No sadrže zgušnjivače za bolju teksturu. Prekomjerne količine nekih od ovih zgušnjivača mogu djelovati laksativno.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO