Cheesecake koji se ne peče idealan je ljetni desert koji ne treba puno komplicirati. Prema želji, u kremu dodajte komadiće keksa, a ako više volite čokoladu nego voće, u kombinaciji sa sirom možete iskoristiti omiljeni namaz od lješnjaka. Omekšajte ga u mikrovalnoj, a tortu možete ukrasiti i maslacem od kikirikija.
SASTOJCI
Biskvit: 40 g maslaca, 25 keksa Oreo, 1 kašičica ekstrakta vanilije
Krema: 500 g svježeg krem sira
500 ml slatkog vrhnja
7 kašika šećera
2 vanilin šećera
1 vrećica želatina
Preljev: 500 g šumskog voća, 1 preljev za torte, 1 vanilin šećer
PRIPREMA
1. Izmrvite keks u blenderu. Dodajte im otopljeni maslac s ekstraktom vanilije i sve utisnite u kalup u kojem ćete slagati kolač. Stavite u frižider.
2. Želatinu otopite u deset kašika vode pa zagrijte (pazite da ne prokuha). Krem sir i obje vrste šećera izmiksajte pa umiješajte razrađeno slatko vrhnje te želatinu. Dobro izmiješajte i potom izlijte u kalup sa keksom koji ste već stavili na hlađenje. Sve skupa u frižideru držite tri sata.
3. Voće pospite šećerom i kuhajte na laganoj vatri dok ne pusti sok. Dodajte preljev za torte i ostavite da se malo ohladi. Polako izlijte sirup na tortu.